Christelijke Muziek & Concertagenda

8 Vrije Inloopconcerten o.l.v. Pieter Vis in de St. Carolus Borromeukerk Antwerpen, Antwerpen


Naam:
8 Vrije Inloopconcerten o.l.v. Pieter Vis in de St. Carolus Borromeukerk
Datum:
28 juni 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 17.00u
Omschrijving:

Serie van 8 Vrije Inloopconcerten - zomerseizoen 2009 te Antwerpen
t.b.v. het restauratiefonds Dillens-Delhaye-orgel
o.l.v. concertzanger dr. Pieter Vis
m.m.v. van nationale en internationale vocalisten en instrumentalisten.




Voor het zesde jaar presenteert de Elza Vis-De Clercq Stichting in het zomerseizoen 2009 een serie van 8 Vrije Inloopconcerten in de St-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein 6, B-2000 te Antwerpen. De voorlopige globale programmering luidt als volgt: 7 optredens op de zondagmiddagen en één keer op zaterdagmiddag en wel op 1 augustus. Alle concerten beginnen om 15.00 uur en duren anderhalf uur met een korte pauze. Het openingsconcert vindt plaats op zondagmiddag 28 juni en het slotconcert valt op zondagmiddag 16 augustus 2009. De onkosten van deze vrije inloopconcerten zullen met financiële ondersteuning van de Stad Antwerpen en uit de opbrengst van de collecten worden voldaan. De concerten worden gehouden ten bate van het restauratiefonds van het vermaarde Dillens-Delhaye-orgel (1720). Men hoopt zo opnieuw na aftrek van de gemaakte organisatiekosten, een mooi resterend bedrag naar het restauratiefonds van genoemde orgel over te maken! Ter gelegenheid van het 4de lustrumjaar van de Elza Vis-De Clercq Stichting (1989-2009) treden er weer diverse internationaal bekende artiesten naast beginnende vocalisten en instrumentalisten belangeloos op. Zij allen ontvangen alleen een kleine reiskostenvergoeding! Dit jaar staan de geboorte- en sterfdagen van diverse componisten centraal, zoals die van Henri Purcell, George Fr. Händel, Joseph Haydn, Felix Mendelssohn-Bartholdy, de Antwerpse toondichter Peter Benoit (1834-1901) alsook de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle (110de sterfdag). Tevens worden t.g.v. Robert Burns 250ste geboortejaar zijn Schotse Songs (muziek van de autodidactische toondichter Dr. René De Clercq, 1877-1932) voor het eerst in Vlaanderen uitgevoerd! De algehele muzikale leiding is in handen van Dr. Pieter Vis, stichter van deze unieke serie inloopconcerten. In Vis’ 60ste levensjaar wordt tevens zijn 50ste (gouden)-zangersjubileum gevierd. Ruim 45.000 bezoekers konden zo in de afgelopen 5 jaren genieten van zowel Vis’ zangkunst en die van internationale als ook van Vlaamse musici. De gevarieerde doorlopende programma’s duren circa anderhalf uur en zijn ten bate van de restauratie van het vermaarde Dillens-Delhaye-orgel uit circa 1720. Uit de opbrengst van de collecten en met een startsubsidie van de stad Antwerpen wordt aan alle optredende medewerkers een kleine onkosten vergoeding verstrekt. Na aftrek van de gemaakte organisatiekosten kon al € 10.000 naar het orgelfonds worden overgemaakt.Globaal wekelijks overzicht van de Vrije Inloop concertprogramma’s!


28 juni Zondag 15.00 - 17.00 uur (Openingsconcert: ‘haagsche serenata’ o.l.v. Ernst Wauer & de sopraan Françoise Vanhecke (West-Vlaanderen, Harelbeke); Joop Albracht, piano en orgel; Pieter Vis, bas-bariton, & Albina Skvirskaya, pianiste (Antwerpen). Speciaal optreden van de 15-jarige Pieter-Jan Koninckx, piano (o.a. Brahms; Schubert & Chopin).

5 juli Zondag 15.00-17.00 uur (Gouden-zangersjubileum Pieter Vis en t.g.v. de alt Aafje Heynis’ 85ste verjaardag)
Concertpianist Daniël Wayenberg & Pieter Vis, bas-bariton. klassieke pianomuziek en liederen uit de romantiek, o.a.
de 4 Ernste Gesänge van Brahms (opus 121) en liederen van Haydn, Mendelssohn-Bartholdy; Schumann, Schubert, Liszt e.a.

12 juli Zondag 15.00-17.00 uur (Aria’s; liederen & operette-duetten van Joh. Strauss; Fr. Léhar en R. Tauber e.a.)
Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre en pianiste Annemarie Balsters / Pieter Vis, bas-bariton, & Albina Skvirskaya, pianiste; de 15-jarige Pieter-Jan Koninckx, piano (o.a. Brahms; Haydn, Mendelssohn-Bartholdy &Chopin).

19 juli Zondag 15.00-17.00 uur (Weense liederen & operette-aria’s van o.a. Robert Stolz)
Weense liederen door Dr. Otmar Schob (Wenen) m.m.v. Rov van Heck, pianist & Pieter Vis, bas-bariton, zingt o.a. operette- aria’s van Robert Stolz. Aan de concertvleugel Albina Skvirskaya; en de 15-jarige Pieter-Jan Koninckx, piano (o.a. Brahms; Haydn, Mendelssohn-Bartholdy; Schubert &Chopin).

26 juli Zondag 15.00-17.00 uur (Händel; Haydn, Mendelssohn-Bartholdy, geboorte- en sterfjaarherdenking)
Muziek: René De Clercq t.g.v. het 250ste geboortejaar van de Schotse dichter Robert Burns; Pieter Vis, bas-bariton, & Piet Noort, piano m.m.v. Thomas Tooten, cello en het duo Griet De Meulder, sopraan en Maurice Peeters , pianist; de15-jarige Pieter-Jan Koninckx, pianosolo o.a. Brahms; Mendelssohn-Bartholdy & Chopin / Mr. Luc Simons, piano & Ger de Waard, fluiten.

1 augustus Zaterdag 15.00-17.00 uur (Priester-dichter Guido Gezelle gezongen en bezongen in ‘t Lied)
Bart Vandekerkhove; zang; Stan Driesen, pianist- arangeur en Johan Vandendriessche, dwarsfluiten – baritonsaxofoon
en bas-klarinet. Concertzanger dr. Pieter Vis, bas-bariton, met Gezelleliederen van alle tijden; Piet Noort, piano en orgel.

9 augustus Zondag 15.00-17.00 uur (1ste uitvoering Robert Burns Songs (250ste geboortejaar) muziek: René De Clercq)
Pieter Vis, bas-bariton & Albina Skvirskaya, piano, m.m.v. Thomas Tooten, cello. Luc Simons, piano & Ger de Waard, blokfluiten;
Piet Noort, pianist.

16 augustus Zondag 15.00-17.00 uur (Slotconcert: Marialiederen van alle tijden en uit vele landen)
Pieter Vis, bas-bariton, Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre; het ‘AmusaMusica ensemble’ (11 zangers) o.l.v. Dirk Baert;
Piet Noort, piano & Lode Tooten, orgel; Optreden van de 15-jarige Pieter-Jan Koninckx, pianosolo o.a. Brahms; Haydn, Mendelssohn-Bartholdy; Schubert & Chopin.
Alle concerten duren ongeveer 80 minuten met ingelaste korte pauzes.

De stichting is verheugd dat zowel Vlaamse als Nederlandse en internationaal bekende en jong getalenteerde musici opnieuw willen meedoen in deze 6de zomerserie. De uitgevoerde muziekwerken staan dan ook bijna alle in het teken van diverse geboorte- en sterfdata van bekende en minder bekende componisten. Ten eerste noemen we de twee jong gestorven wonderknapen, Henri Purcell (350ste,) en Felix Mendelssohn-Bartholdy (200ste) geboortedag naast de herdenking van de (250ste) sterfdag van George Fr. Händel en de (200ste) van Joseph Haydn. Ook de 175ste geboortedag van de Antwerpse toondichter Peter Benoit (1834-1901) en de 110de sterfdag van de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899) worden muzikaal herdacht. Deze beide voormannen uit de Vlaamse ontvoogdingstrijd van de 19de eeuw worden evenals de Schotse vrijheidsdichter Robert Burns (t.g.v. diens 250ste geboortejaar) in de schijnwerpers gezet. Zo klinkt een tiental liederen in een eerste uitvoering in Vlaanderen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden ze getoonzet door de Groot-Nederlandse letterkundige Dr. René De Clercq (1877-1932). Als autodidact schreef deze West-Vlaamse volksdichter in bewondering voor Burns (als zijn groot literair voorbeeld) mooie melodieën op diens Schotse verzen. De Clercqs schoonzoon Pieter Vis bewerkte ze in de huidige uitvoeringsvorm ter gelegenheid van het vierde lustrumjaar van de Elza Vis-De Clercq Stichting.

Talentvolle musici musiceren graag in de Carolus Borromeus

Zondagmiddag 28 juni. Tijdens dit openingsconcert is er een optreden van het 40 leden tellende ‘haagsche serenata’ o.l.v. de voormalige Duitse altviolist Ernst Wauer. (ernst.wauer@versatel.nl)
De veelzijdige pianist-organist Joop Albracht (vakdocent aan het Tilburgse Conservatorium) soleert in het vierde orgelconcert van George Friedrich Händel.
Musicus Dirk Baert zal speciaal bij dit concert als gastpaukenist optreden met het ‘haagsche serenata’.
Concertzanger Pieter Vis zingt op dit middagconcert verschillende aria’s uit de opera ‘Le Nozze di Figaro’ en met de internationaal bekende West-Vlaamse sopraan Françoise Vanhecke (Harelbeke) zingt hij nog diverse duetten uit Mozarts opera’s ‘Der Zauberflöte en ‘Don Giovanni’. Ook zijn geliefde ‘Exultate Jubilate’ voor sopraan en orkest zal de zangeres Vanhecke op de haar gekende professionele wijze uitvoeren. De pianiste Albina Skvirskaya begeleidt Pieter Vis in diverse liederen van Händel, Haydn- en Mendelssohn-Bartholdy. Als voormalig Wiener Sängerknabe begon Pieter-Jan Koninckx (15 jaar) uit Mol een half jaar geleden aan een serieuze pianostudie. Na zijn stemmutatie wordt hij gecoacht door zijn muziekmentor dr. Vis en vervolgt hij een klassieke zangstudie bij de bekende operazanger de bas, Piet Vansichen. Vanmiddag debuteert Pieter-Jan als pianist in enkele korte werken van Brahms en Mendelssohn-Bartholdy.



Zondagmiddag 5 juli treedt de legendarische Nederlandse concertpianist Daniël Wayenberg op. Deze in Parijs wonende musicus, behoort tot een der laatst levende klavierleeuwen van de vorige eeuw. In november van dit jaar hoopt Wayenberg t.g.v. zijn 80ste verjaardag opnieuw een uitgebreid tournee door Nederland te maken met als hoogtepunt een feestelijk pianorecital in het Haarlems Concertgebouw. De maestro speelt vanmiddag pianowerken van o.m. Liszt en Chopin. Als begeleider voert Wayenberg samen met de jubilerende concertzanger Pieter Vis liederen van Brahms, Schubert, Schumann en Wagner uit. De twee Joodse Nederlandse musici kennen elkaar al uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. In dit voorjaar verscheen Vis’ succesvolle jubileum CD “Breng mij d’ aloude tijding!” met Nederlandstalige geliefde geestelijke liederen, met opnamen vanaf zijn jongenssopraan periode tot recentelijk als bas-bariton. De 2 CD’s behelzen een halve eeuw zowel het geestelijke, het klassieke alswel het romantische Duitse kunst- en volkslied. Daarnaast verzorgde hij tientallen primeurs van Vlaamse en Nederlandse toondichters. Verder een muzikaal eerbetoon aan zijn vermaarde zangmentor, collega en vriendin, de nu 85-jarige altzangeres Aafje Heynis met een paar liederen uit haar geliefde zangrepertoire.




Zondagmiddag 12 juli. Voor het tweede zomerseizoen treedt de Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre op maar nu met romantische liederen en aria’s uit diverse oratoria waaronder van Haydn. In duetten van bekende operettecomponisten zoals Carl Millöcker, Richard Tauber en Franz Léhar schittert Isabel met aan haar zijde Pieter Vis. De concertvleugel wordt bespeeld door de Nederlandse pianiste Annemarie Balsters en de Antwerpse pianiste Albina Skvirskaya.


Zondagmiddag 19 juli laat de in Wenen geboren Dr. Otmar Schob ons genieten van sfeervolle Weense liederen met aan de vleugel zijn vaste begeleider de Nederlandse pianist Rov van Heck. Ter afwisseling zal ook Pieter Vis verschillende geliefde operette-aria’s van bekende Weense toondichters zoals Robert Stolz, Johann Strauss en Richard Tauber tot leven brengen. De in Antwerpen wonende en werkende concertpianiste Albina Skvirskaya (geboren in Oezbekistan) zal de bas-baritonzanger Pieter Vis aan de vleugel bijstaan. Zelfs zal ze ook in verschillende pianosoli te horen zijn zoals van Rachmaninoff en Petros Psaris. Pieter-Jan Koninckx zal weer enkele pianowerkjes spelen van Brahms; Haydn, Mendelssohn-Bartholdy, Schubert en Chopin.




Zondagmiddag 26 juli. De 84-jarige jurist Luc Simons begeleidt aan de vleugel de zanger Pieter Vis in - veelal minder bekende - liederen van Purcell, Haydn en Mendelssohn-Bartholdy. De sopraan Griet De Meulder en haar begeleider de pianist Maurice Peeters werken als Antwerpsduo graag aan dit middagprogramma mee. Ing. Ger de Waard, blokfluitist, zal met mr. Simons nog verschillende blokfluitsonates van Händel en Telemann uitvoeren. Pieter-Jan Koninckxs speelt weer enkele pianowerkjes van klassieke meesters.


Zaterdagmiddag 1 augustus. Bij hoge uitzondering zal dit concert op zaterdagmiddag plaatsvinden. Het wordt een herdenkingsprogramma rond de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899). De zanger Bart Vandekerkhove uit Kessel-Lo gaf zijn eerste kersverse solo-CD de titel mee: ‘Gezelle Gezongen - Als de ziele luistert’. De muziek is een kruisbestuiving tussen een klassiek timbre met gekende melodieën en lichte jazzinvloeden. De bariton wordt terzijde gestaan door Stan Driesen, pianist/arrangeur, en Johan Vandendriessche, dwarsfluiten, baritonsaxofoon en basklarinet. Door zijn vertolking van de ‘Gezelletjes’ wil Bart niet alleen de Gezelle-liefhebbers binden maar ook de gewone luisteraars bereiken. Musicoloog dr. Pieter Vis, zelf een vermaard Gezelle-specialist en vanaf 1980 ereburger van de stad Brugge, zal vanmiddag Gezelleliederen laten horen die werden gecomponeerd door Vlaamse en Nederlandse toondichters. Ruim 4000 liederen verzamelde hij op teksten van deze dichter. De zanger wordt begeleid door zijn vaste pianist drs. Piet Noort, die tevens het orgel zal bespelen. info@gezellegezongen.be / www.gezellegezongen.be

Zondagmiddag 9 augustus.
In dit middagprogramma klinkt een éérste uitvoering van de cyclus ‘Robert Burns Songs’ t.g.v. zijn 250ste geboortejaar. Circa 20 gedichten zijn van mooie volks melodieën voorzien door de autodidaktische componist Dr. René De Clercq (1877-1932). Zijn schoonzoon Pieter Vis brengt de liedcyclus als postuumhulde aan zijn 20 jaar geleden overleden echtgenote Elza Vis-De Clercq. Als oudste dochter van een geroemde maar later ook verguisde letterkundige heeft zij haar leven lang gestreden voor de erkenning van haar vaders muzikale nalatenschap. De pianiste Albina Skvirskaya, de cellist Thomas Tooten en musicus Piet Noort zorgen voor de afwisselende en muzikale omlijsting.

Zondagmiddag 16 augustus; Slotconcert: ‘Marialiederen van alle tijden en uit vele landen’.
Op 15 augustus ‘Moedertjesdag’ (viering van Maria ten Hemelopneming) is het een traditie om de vele oude Maria-liederen massaal in Antwerpen te zingen. Deze serie Vrije inloopconcerten wordt afgesloten met een programma gewijd aan het leven van Maria, de moeders des Heren. Wederom zingt de Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre samen met de bas-bariton Pieter Vis geliefde maar ook minder bekende Maria- liederen. Het duo wordt zowel aan het orgel en aan de piano begeleid door Piet Noort, Lode Tooten en Luc Simons. Voor het eerst verleent ook het Antwerps ‘Amusamica Ensemble’ (11 zangers) o.l.v. dirigent Dirk Baert zijn medewerking. Pieter-Jan Koninckx zal weer verschillende soli van klassieke meesters vertolken en besluit hiermee zijn eerste openbare optreden als pianist.

Zes jaar geleden introduceerde Pieter Vis de serie Vrije-inloopconcerten te Antwerpen

Al de optredens van diverse talentvolle beroeps- en amateurmusici zijn bedoeld om meer aandacht te schenken aan het historische Dillens-Delhaye-orgel van de St.-Carolus-Borromeuskerk. Men kan bijvoorbeeld een vrije bijdrage schenken voor de onkosten van deze middagen en voor het restauratiefonds. De kerkfabriek hoopt een minimale bijdrage voor deze muziekmiddagen en naar draagkracht van gemiddeld € 4,=. per persoon te ontvangen. Ook is men de firma Pianomobil van Pol De Winter te Berchem zeer erkentelijk voor het opnieuw beschikbaar stellen van een mooie Yamaha C3 186 als ook het stemmen inclusief transportkosten voor de laagste kostprijs te doen!

Musicoloog Dr. Pieter Vis vertelde onder meer in ‘Kerk en Leven’: “In februari 2009 was het precies 20 jaar geleden dat de naamhoudster van onze stichting Elza Paulina Constantia Vis-De Clercq (geboren in 1906) overleed. Zij soleerde als mezzo-sopraan en voordrachtkunstenares in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Tussen de beide Wereldoorlogen heeft Elza o.a. gewoond op de Korenmarkt en de Jacobsmarkt te Antwerpen.
Op 2 mei 1989 richtte ik de naar haar genoemde stichting op. Ruim vijfentwintig jaar draai ik als bas-baritonzanger mee in het Vlaamse concertleven. Regelmatig bracht ik liederen in eerste uitvoeringen van Vlaamse als wel Nederlandse toondichters, waaronder Emiel Hullebroeck, Gaston Veremans en van mijn schoonvader dr. René De Clercq (1877-1932). Er zijn ook talloze liederen aan mij opgedragen o.a. door Armand Preud’homme, Flor Peeters, Jan Cabus en Raf Belmans. In de afgelopen 6 zomerseizoenen heb ik 50 concerten georganiseerd en kan ik het initiatief uit 2003 geslaagd noemen! Het is een cultureel verrijkend evenement geworden voor de provincie Antwerpen en voor het kleurrijke muziekleven van deze Schelde-stad. Het blijft bijzonder om deze serie concerten gratis bij te wonen ten bate van het Dillens-Delhaye orgel uit het jaar 1720. Ook Mozart was al onder de indruk geraakt van dit mooie koninklijk instrument, toen hij als bijna 10-jarige, wonderkind deze kerk bezocht! En daarom moet het orgel in al zijn vroegere luister worden hersteld!” aldus Vis.

Marc Dierickx, de voormalige pastoor van de St.-Carolus Borromeuskerk en ere-hoofd van de federatie en coördinatie van Antwerpen-Centrum vertelde in 2008 in Kerk en Leven: “Het is mede door het organisatietalent en de muzikale inzet van dr. Vis dat er veel belangstelling van buitenaf is gekomen voor het restauratiefonds van het Dillens-Delhaye-orgel alsook aan de herleving van de Vlaamse liedkunst. Daarom verdient hij alle lof. Doordat diverse internationale vocalisten en instrumentalisten optraden, kregen deze minirecitals grote aandacht. Totaal moet er ongeveer een miljoen euro binnenkomen, o.m. met overheidssubsidie en acties zoals deze inloopconcerten. De kerkfabriek van de St.-Carolus-Borromeuskerk hoopt wederom op talloze trouwe bezoekers, die vaak van heinde en verre komen. De kerk is de laatste jaren al een half uur van te voren geheel gevuld. Dat komt mede door de ontspannen sfeer die de veelzijdige musicus Vis met zijn vrije en spontane manier van optreden weet te realiseren. Het publiek blijft dan graag tot aan het einde toe zitten!” aldus de eerwaarde heer Dierickx, die ook een van de medeoprichtsters is van deze serie. De heer Philip Heylen, Schepen van Cultuur van de stad Antwerpen, deelt Dierickxs mening van harte. Hij onderstreepte dit door een bedrag van ruim 2000 euro voor de organisatiekosten van deze concertserie beschikbaar te stellen.


*********************************************************************************************************
De Elza Vis-De Clercq Stichting (NL) en de Stichting Carolus-Borromeuskerk, VZW (B) ontvangen van de stad Antwerpen een financiële bijdrage voor het realiseren van deze bijzondere concerten. Pianomobil van Pol De Winter te Berchem zorgt wederom belangeloos voor een mooie vleugelpiano Yamaha C3 186 gedurende de 8 weken als ook het stemmen en inclusief transportkosten voor de laagste kostprijs!

Voor deze serie wordt geen toegangsprijs gevraagd. Wel zullen er collecten plaatsvinden en staat er bij de in-en uitgang een collectezuil ten bate van de restauratie van het 18e-eeuws Dillens-Delhaye-orgel. Alle optredens duren ongeveer 80 minuten met ingelaste korte pauzes. Informatie bij de koster-intendant van de St.-Carolus-Borromeuskerk, Marc Hesbain St-Carolus-Borromeuskerk: 03-2313751 / of GSM: 047762 37 94 / per electr. post: s.carolus@skynet.be / Informatie over musici en inhoud programma’s: Dr. Pieter Vis / tel. 00-30-6382482 of GSM 00-0031-623149414; per electronische post: psaris@zonnet.nl of zie www.elzavisdeclercqstichting.nl & www.pietervis.com

Adres:
St-Carolus Borromeuskerk Hendrik Conscienceplein 6, te Antwerpen
Postcode:
2000
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Populair Klassiek


Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Nee
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van concertzanger dr. Pieter Vis, bas-bariton.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-05-31 20:08:17

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar