Christelijke Muziek & Concertagenda

L'eternità Utrecht, Utrecht


Naam:
L'eternità
Datum:
14 juni 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - 17:15u
Omschrijving:

Claudio Monteverdi (1567–1643) Messa a 4 voci (ed 1651)
Antonio Lotti (1667–1740) Crucifixus a 8
Antonio Caldara (1670–1736) Crucifixus a 16
Giacomo Puccini (1858-1924) Requiem
Ildebrando Pizzetti (1880 -1968) Messa di Requiem

De componisten danken, ieder op zijn eigen manier, hun muzikale carrière voor een groot deel aan de stad Venetië en meer in het bijzonder aan de Basiliek van San Marco. Caldara en Lotti zongen er als kind in het koor, de laatste voltooide zijn loopbaan er zelfs als maestro di cappella, dezelfde functie die Monteverdi een ruime eeuw eerder had bekleed.

Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Venetianen is het gebruik van dubbelkorigheid, een techniek die rechtstreeks voortkomt uit de architectonische karakteristieken van de San Marco; 2 gescheiden koorbalkons met daartussenin de zetel van de doge. De beide Crucifixus zettingen van Lotti en Caldara wortelen hoorbaar in deze Venetiaanse traditie.

De vierstemmige mis van Monteverdi is het product van de omwenteling die na de bloei van de Venetiaanse school plaatsheeft. Zijn onovertroffen vakmanschap blijkt uit de manier waarop hij een simpel motief – de trapsgewijze daling over vier tonen waarmee het stuk begint- uitbouwt tot hoeksteen van het gehele werk.

Het requiem van Pizzetti uit 1922 is geconstrueerd rond de melodieën van de gregoriaanse dodenmis. Puccini schreef zijn kleine en intieme Requiem in 1905 voor de 4e herdenking van Verdi’s sterfdag in het door de laatste opgerichte Casa di riposo per musicisti in Milaan. Al had Puccini altijd een ambivalente houding gehad ten opzichte van zijn illustere voorganger, zijn loyaliteit aan diens rusthuis voor musici vond zijn bewijs in de schenking van dit Requiem – en in de talloze zelfgeschoten herten en zwijnen die hij vanuit het hele land opstuurde.

COQU is een kamerkoor, bestaande uit 28 geschoolde amateur-zangers, dat werkt met een unieke formule: elk half jaar voert het koor een project uit met een andere dirigent, waarbij een programma wordt uitgevoerd dat aansluit bij de specialiteit van deze dirigent. In het verleden werd reeds samengewerkt met bekende dirigenten als Jos van Veldhoven, Nico van der Meel en Adrian Rodriquez van der Spoel. Hierdoor biedt COQU afwisselende en steeds verrassende concerten. Meer informatie over COQU en eerder uitgevoerde programma’s kunt u vinden op www.coqu.nl.

Adres:
Geertekerk
Postcode:
3511XB
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Vocaal Ensemble COQU
o.l.v. Gijs Leenaars
m.m.v. Frank Wakelkamp (Cello), Henk Verhoef (Orgel)

Entreeprijs volwassenen:
€ 12,50
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.coqu.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble COQU.
Telefoon:
030 2321943


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-05-19 20:17:03

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar