Christelijke Muziek & Concertagenda

Marcus Passie van Addie de Jong Rotterdam, Zuid-Holland


Naam:
Marcus Passie van Addie de Jong
Datum:
28 maart 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 21.30u
Omschrijving:

Dankzij een unieke samenwerking tussen de Culturele Commissie Charlois en de Open Hofkerk Pendrecht is het mogelijk geworden de Marcus Passie van Addie de Jong weer uit te voeren. In voorgaande jaren is deze passie uitgevoerd in de Open Hofkerk. Nu is gekozen voor de Oude Kerk Charlois. Het uitvoerende koor is Sursum Corda, 5 vocale solisten met begeleiding van het Dordts Kamerorkest.

De Marcus Passie
Het werk is groots van opzet, vergelijkbaar met de grote Passionen van voorlopers van Joh. Seb. Bach. Evenals deze werken bevat de Marcus Passie inleidende orkeststukken, koren, koralen en recitatieven. Er zijn ook verschillen: Addie de Jong heeft gekozen voor een vrouw als evangelist. Wordt bij Bach de Christus altijd begeleid door strijkers en de evangelist alleen door continuo, zo niet bij De Jong. Bij hem wordt Christus begeleid door het orgel en wordt de evangelist (sopraan dus) juist door de strijkers begeleid. De kleine partijen, zoals Petrus, Judas en de Hogepriester, worden begeleid door de blazers. De passie wordt geheel in het Nederlands gezongen!

Addie de Jong
Addie werd geboren op 26 juli 1941 in Delft en was sinds 1968 cantor-organist in de Goede Herderkerk te Rotterdam-Schiebroek en dirigent van grote oratoriumkoren. Ook was hij stadsbeiaardier in o.a. Rotterdam en Vlaardingen. Hij was een veelzijdig en enthousiast musicus, een bijzonder sympathiek en bescheiden mens met een brede muzikale blik. Hij gaf in binnen- en buitenland vele orgelconcerten, beiaard- en koorconcerten. Hij componeerde talrijke werken voor koor, orkest, orgel en beiaard. De Marcus Passie vormt één van de hoogtepunten in zijn compositie-oeuvre. Op 3 april 2009 is het 12 jaar geleden dat hij plotseling, te jong, overleed.

De medewerkenden
Onder algehele leiding van dirigent Johan Sonneveld zingt het bekende koor Sursum Corda en begeleidt het Dordts Kamerorkest. Evangelist is de sopraan Lisette Emmink en Christus is de bariton Frits Karskens.
De kleine partijen worden gezongen door Peter Scheele, bas (o.a. Pilatus), en Erik Slik, tenor (o.a. Petrus en Judas).
Het orgel wordt bespeeld door Bert den Hertog.
De aanvangstijd is 20.00 uur, kerk open 19.15 uur.
Oude Kerk, Charloisse Kerksingel 35, Rotterdam - Charlois
Toegangskaarten à € 15,00, pashouders € 10,00, zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert aan de zaal of telefonisch via 010 – 4295831 of 010 - 4280934
Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Tekstboekjes zijn eveneens aan de zaal te verkrijgen.

Het concert wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Protestantse Wijkgemeente Pendrecht/Heijplaat en de Culturele Commissie Charlois, ondersteund door de deelgemeente Charlois en Woonstad.

Adres:
Charloisse Kerksingel 35
Plaats:
Rotterdam (Boek overnachting in Rotterdam)
Dagje uit in Rotterdam | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Passie Concert met koor en orkest

Uitvoerenden:
Onder algehele leiding van dirigent Johan Sonneveld zingt het bekende koor Sursum Corda en begeleidt het Dordts Kamerorkest. Evangelist is de sopraan Lisette Emmink en Christus is de bariton Frits Karskens.
De kleine partijen worden gezongen door Peter Scheele, bas (o.a. Pilatus), en Erik Slik, tenor (o.a. Petrus en Judas).
Het orgel wordt bespeeld door Bert den Hertog.

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.culturelecommissiecharlois.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Culturele Commissie Charlois & Protestantse Wijkgemeente Pendrecht/Heijplaat.
Telefoon:
010 - 4280934

Kaarten:
aan de ingang op de avond, of telefonisch via 010 - 4280934

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-02-16 22:24:19

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar