Christelijke Muziek & Concertagenda

6de Advents-Kerst-Samenzangconcert Dordrecht o.l.v. Pieter Vis Dordrecht, Zuid-Holland


Naam:
6de Advents-Kerst-Samenzangconcert Dordrecht o.l.v. Pieter Vis
Datum:
13 december 2008

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.30u - 22.30u
Omschrijving:

Het 6de Advents-Kerst-Samenzangconcert wordt opgeluisterd door de beroemde Nederlands-Franse concertpianist Daniël Wayenberg; het Oekraïense damesensemble ‘L’ubystock’ en de jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre.

Op zaterdagavond 13 december 2008 wordt het 6de jaarlijkse traditionele Advents-Kerst-Samenzangconcert gehouden in de Augustijnenkerk aan de Voorstraat 216 te Dordrecht, aanvang 19.30 uur. Speciaal treedt de bijna 80 jarige wereldberoemde Frans-Nederlandse Joodse concertpianist Daniël Wayenberg op in afwisseling met het vermaarde Oekraïense damesensemble ‘L’ubystock’ uit Lviv. Ook de jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre is van de partij en wordt zowel op het orgel als aan de vleugel begeleid door Christian Faddegon. De instrumentale intermezzi zijn in muzikale handen van de bekende panfluitiste Noortje van Middelkoop, onder ander te horen in bij de samenzang in combinatie met de organist Bert Kruis op het Van Maarschalkerweerdorgel.

Op deze avond vormt concertzanger Pieter Vis samen met Daniël Wayenberg een uniek duo, want van hen wordt er een nieuwe cd-box gepresenteerd met allemaal bekende geestelijke liederen. Deze werd in het voorjaar samen met de Papendrechtse jonge organist Lennert Knops in Hasselt (Overijssel) opgenomen. Meer dan 30 liederen vormen de hoofdschotel met nog een bonus-cd waar vooral historische opnamen van Pieter Vis (o.a. als 13-jarige jongenssopraan met het voormalig Rotterdams Philharmonisch orkest o.l.v. Eduard Flipse) zijn te beluisteren. De toen jeugdige Rotterdamse jongenssopraan Pieter Vis zingt o.a. het ‘Alleluja’ uit ‘Exultate Jubilate’ van Wolfgang Am. Mozart naast geliefde geestelijke gezangen van o.a. Catharina van Rennès, en enkele eigen composities.

Op dit kerstconcert zullen zowel klassieke als populaire kerstliederen uit vele landen tot klinken worden gebracht met de nadruk op Oost- en West-Europa. Het optreden van de vijf Oekraïense dames bekend van TV onder hun naam ‘L’ubystock’ zorgt daar zeker voor. Ook de talentvolle jonge Duits-Nederlandse zangeres Isabel Delemarre voegt met haar licht gevoelige sopraanstem in enkele soli en duetten met de bas-bariton Pieter Vis een extra dimensie toe aan dit zeer gevarieerd Advents-Kerst-Samenzangconcert.

Tevens wordt muzikaal stilgestaan bij het 150ste geboortejaar van Nederlands beroemdste zangpedagoge en componiste uit de vorige eeuw, Catharina van Rennès (1858-1940). De Utrechtse musicienne was onder meer zanglerares van prinses Juliana. Haar meest geliefde zangbundels zijn de ‘30 Kleengedichtjes’ uit 1904 op teksten van de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899) en de bundel ‘In de Kersttijd’ Talloze amateurkoren en solisten voeren ze nog rond kerst uit. Naast diverse ‘Ave Maria’s’ o.a. ook die van Franz Schubert, ter gelegenheid van zijn 180ste sterfjaar, zal van Johannes Brahms (175ste geboortedag) zijn meest bekende wiegenlied ‘Guten Abend, Gut’ Nacht’ worden uitgevoerd. Er is tevens plaats ingeruimd voor enkele samenzangliederen waaronder het zo geliefde ‘Stille Nacht’ en ‘Ere zij God’. De algehele muzikale leiding is in handen van de 59-jarige musicus Pieter Vis.

Het openingswoord zal worden gehouden door de Wethouder van o.m. Cultuur van de gemeente Dordrecht (PvdA) , de heer J. Lagendijk. Nog een kleine verrassing. De heer Aaike Kamsteeg, Dordtse CU-SGP wethouder o.a. voor Volkshuisvesting, Zorg en Welzijn zal een baritonlied uit de cyclus ‘Winterreise’ vertolken van Franz Schubert. Diverse eregasten zullen op dit concert aanwezig zijn waaronder ook een kleine delegatie van de Oostenrijkse Ambassade, afd. ‘Stiftung Wirtschaft und Kultur’.

De Elza Vis-De Clercq Stichting onder voorzitterschap van musicoloog Pieter Vis geeft op deze avond tevens het startsein voor het vierde lustrum. Bijna twintig jaar geleden in mei 1989, werd na het overlijden van zijn echtgenote, de voordrachtskunstenares en vermaarde liederenzangeres Elza Constantia Pauline Vis-De Clercq (1906-1989), de naar haar genoemde stichting, in het leven geroepen. In 2004 startte musicus Pieter Vis tijdens zijn 45-jarig zangersjubileum in nauwe samenwerking met de ‘Stichting Behoud Augustijnenkerk’ dit bijzondere jaarlijkse kerstinitiatief te Dordrecht. Deze gehouden muziekevenementen trokken in de afgelopen vijf jaar ruim 5000 bezoekers. Het was een goede beslissing om de locatie van de Augustijnenkerk hiervoor te gebruiken, zoals Vis het zei: “Echt een lot uit de loterij!” De heer Ronald G. Bol uit Veenendaal, president-directeur en enige vertegenwoordiger van de befaamde Oostenrijkse Bösendorfer-vleugels in ons land, stelde voor dit kerstconcert één van zijn kostbare instrumenten belangeloos beschikbaar!

Start voorverkoop of reservering toegangskaarten op 29 november 2008
Toegangsprijs in de voorverkoop is € 15, = incl. programmaboekje (deze worden op de avond aangeboden)
Op de avond zelf aan de kerk is de toegangsprijs € 17,50 =


Adressen:
Fam. A. de Boon - Bankastraat 342 - Dordrecht / Tel. 078-6148727
Dordrecht Klassiek CD-winkel, Klaas Bart van Es - Voorstraat 435 Dordrecht / Tel. 078-6122169
Muziekhandel Spiering - Voorstraat 333 - Dordrecht / Tel. 078 - 613 32 33
Reservering voorverkoopkaarten via E.Mail: psaris@zonnet.nl of www.elzavisdeclercqstichting.nl / www.pietervis.com



de nieuwe Jubileum CD-box ‘Pieter Vis zingt 50 jaar - Geliefde geestelijke liederen door de eeuwen heen’; met aan de Bösendorfer-vleugel de wereldvermaarde Frans-Nederlandse concertpianist Daniël Wayenberg, met Lennert Knops, organist, op het befaamde Knol-orgel te Hasselt (Overijssel). Bbij inlevering van dit artikel ontvangt u € 5,= korting op de winkelprijs van € 25,= .

Adres:
Augustijnenkerk aan de Voorstraat
Plaats:
Dordrecht (Boek overnachting in Dordrecht)
Dagje uit in Dordrecht | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Zang en instrument
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
80 jarige wereldberoemde Frans-Nederlandse Joodse concertpianist Daniël Wayenberg. Het vermaarde Oekraïense damesensemble ‘L’ubystock’ uit Lviv. de Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre met Christian Faddegon, organist. De panfluitiste Noortje van Middelkoop, en Bert Kruis op het grote Van Maarschalkerweerdorgel.

Entreeprijs volwassenen:
€ 170,00
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van elza Vis-De Clercq Stichting.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2008-10-12 19:37:29

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar