Christelijke Muziek & Concertagenda

Nederlands beroemdste zangpedagoge en componiste Catharina Van Rennes wordt muzikaal herdacht t.g.v. Utrecht, Utrecht


Naam:
Nederlands beroemdste zangpedagoge en componiste Catharina Van Rennes wordt muzikaal herdacht t.g.v.
Datum:
12 oktober 2008

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
14.30u - 16.30u
Omschrijving:

Op zondagmiddag 12 oktober a.s., tussen 15.00 en 17.00 uur, wordt in de Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat 11 te Utrecht een herdenkingsconcert gegeven ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van de eens zo gevierde Utrechtse componiste en zangpedagoge Catharina van Rennès (1858-1940). De internationaal bekende concertzanger Pieter Vis uit Houten (initiatiefnemer) zal soli en duetten vertolken met de talentvolle jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre. De beide solisten worden begeleid aan de vleugel en op het orgel door de Amersfoortse musicus drs. Piet Noort en Christian Faddegon uit Den Haag. Dit eenmalig concert wordt door de Elza Vis-De Clercq Stichting uit Houten georganiseerd en men verwacht een grote opkomst. Wees er vroegtijdig bij, de kerkdeuren gaan al om 14.30 uur open.

Precies 25 jaar geleden kreeg de uitvoerende musicoloog dr. Pieter Vis landelijke waardering voor zijn succesvol herdenkingsproject gewijd aan Utrechts bekendste zangeres en componiste uit de eerste helft van de 20ste eeuw, Catharina Van Rennes. De viering in 1983 t.g.v. haar 125ste geboortejaar werd zowel door een van haar oud-leerlingen, de Utrechtse musicologe dr. Nancy van der Elst, alsook de bas-baritonzanger dr. Vis op poten gezet. Er verscheen een bijzonder luxe platenbox met herdenkingsboek rond het muzikale oeuvre van deze veelzijdige componiste maar ook van haar tijdgenoten. Tien jaar later werden de 4 grammofoonplaten - maar nu als CD-box - succesvol opnieuw uitgebracht onder de titel ‘150 jaar Volks-, Kinder-, en Luisterliedjes rond het Utrechtse muziekleven’. Voor deze twee geslaagde herdenkingsprojecten was de voormalige burgermeester van Utrecht, drs. Lien Vos-Van Gortel, beschermvrouwe. In het aanbevelingscomité zaten naast haar ook de vermaarde Nederlandse zangeressen Jo Vincent, Elly Ameling, Gré Brouwestijn en prinses Christina. Ook kardinaal Alfrink en andere prominenten uit het Nederlandse muziekleven en de politiek toonden eveneens hun belangstelling en betrokkenheid voor dit muziekproject.

Op dit middagconcert worden liederen en meezingers van Catharina van Rennès gebracht. Naast ‘Madonnakindje’ en duetten zoals ‘Het Angelus klept in de verte’ en ‘Engelenwacht’ kan men ook andere toppers uit haar bundel ‘Kleengedichtjes’ horen. Deze verzen waren geschreven door de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle. Na jarenlange stilte worden ze op dit concert weer tot klinken gebracht. Men kan ook van harte het zo populair geworden ‘Zonnelied’, dat al in 1899 zijn 50ste herdruk beleefde op een tekst van Anna Fles. Nog even ter verduidelijking: Soms leest men ‘Van Rennes,’ maar ook vaak ‘Van Rennès’; zij zelf schreef het accent grave op de e om zo de Franse è klank te accenturen!

Dr. Nancy van der Elst zal een korte levensschets van deze charismatische aanhangster van het toen opkomende feminisme geven. Zij weet nog veel te vertellen uit het leven van haar vroegere zanglerares en voormalige huisvriendin van haar ouders. De hoogbejaarde Nancy (geboren op 9 mei 1929) geniet landelijke bekendheid door haar zo kenmerkende en informatieve, levendige manier van vertellen over het Utrechtse muziekleven ten tijde van Catharina van Rennès.

Er worden deze middag ook liedjes ten gehore gebracht van haar gelijkwaardige kunstzusters, te weten van de veel bescheidener Hendrika van Tussenbroek (1854-1935) en die van de olijke troubadourster Manna de Wijs-Mouton (1873-1947). Hendrika was geliefd als toon- en tekstdichteres van speelse liedjes zoals ‘Wordt wakker, het zonnetje is al op’, en ‘Amsterdam, die grote stad’ naast kinderoperettes waaronder ‘Fabels van de La Fontaine’. Generatie op generatie werden ze gezongen evenals de levensliedjes van De Wijs-Mouton. Deze autodidactische musicienne, oud-leerlinge en vriendin van Catharina van Rennès, schreef o.a. ‘Snoepwinkeltje’, en ‘De schooier’. De grote vedetten uit het toenmalige cabaretleven, Wim Sonneveld en Jasperina de Jong, brachten ze regelmatig voor het voetlicht. Zelf trad Manna tussen de twee wereldoorlogen veelvuldig op met haar gitaar en eigen muzikale creaties.

Toegangsprijs is € 10, = (inclusief programma) . De voorverkoop start op zaterdag 27 september a.s. bij Muziekhandel Broekmans en Van Poppel aan de Korte Jansstraat 13-15, Utrecht - 030-2343673

Informatie & reservering bij dr. P. Vis, tel.: 030-6382482. – GSM: 0623149414. / of psaris@zonnet.nl, zie ook www.elzavisdeclercqstichting.nl of www.pietervis.com

Adres:
Luthersekerk a/d Hamburgerstraat 11
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Concertzanger Pieter Vis uit Houten;
de talentvolle jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre. Aan het orgel en piano drs. Piet Noort (Amersfoort) en Christian Faddegon (Den Haag).

Entreeprijs:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
kerkgebouw
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Elza Vis-De Clercq Stichting - Houten.
Telefoon:
030-6382482


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2008-09-12 13:27:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar