Christelijke Muziek & Concertagenda

12-jarig Robert Hutten debuteert op Dordtse Trinitatisorgel en Pieter Vis zingt Joodse en Jiddische Dordrecht, Zuid-Holland


Naam:
12-jarig Robert Hutten debuteert op Dordtse Trinitatisorgel en Pieter Vis zingt Joodse en Jiddische
Datum:
13 september 2008

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 17.00u
Omschrijving:

12-jarig Robert Hutten debuteert op Dordtse Trinitatisorgel en Pieter Vis zingt Joodse en Jiddische Liedels

Het thema ‘Sporen’ van Monumentendag anno 2008, dat heel breed kan worden geïnterpreteerd, bracht de musicoloog en concertzanger Pieter Vis op het spoor van de oorsprong van de vele christelijke kerkliederen, beginnend bij de bron van dit alles, de Joodse geschiedenis die ruim 4000 jaar oud is. Ook de viering van de staat Israël (die dit gehele jaar haar 60-jarige bestaan viert), tot aan eeuwenoude Lutheraanse gezangen van de vermaarde IJslandse predikantdichter Hallgrímur Pétursson gaf daartoe aanleiding.

Op deze dag treedt het jonge orgeltalent Robert Hutten, vanaf zijn geboorte blind, voor het Dordtse voetlicht. Hij werd in het afgelopen voorjaar door Pieter Vis ontdekt. Robert zal tussen 15.00 en 15.45 uur van zich laten horen, en wel op het oudste orgel van Dordrecht dat zich bevindt in de Trinitatiskapel van de Evangelisch-Lutherse kerk (hoek Vriesestraat en Blindeliedengasthuissteeg). Met veel succes trad hij al in diverse steden op, en ook in een van de 9 vrije inloopconcerten o.l.v. Pieter Vis, tijdens diens zomerserie in de historische St.-Carolus Borromeuskerk van Antwerpen.
Robert vertelt: “Ik ben 12 jaar (geboren op 20 juni 1996) en woon in Veenendaal. Ik zit op school: groep 7 in Bartiméus te Zeist en speel graag orgel. Toen ik 5 jaar oud was kreeg ik pianoles van Bert van Kooten. Daarna vervolgde ik mijn muzieklessen bij Gert van der Hoef op het orgel van de Julianakerk in Veenendaal. Vanaf 2006 zit ik in de ‘Jong Talentenklas’ (Young Musicians Academy) van het Conservatorium van Tilburg en krijg daar les van Henco de Berg, voornamelijk in orgelimprovisatie en solfège (muziektheorie). Mijn leraar is net als ik blind. Ik vind orgelspelen fijn, omdat ik met dit instrument veel kan combineren en fijn improviseren. Ik vind het leuk om Bach en Vierne te spelen. Dit moet allemaal uit mijn hoofd, omdat ik niet kan zien. Ik vind het erg leuk om alles over orgels te weten en speel graag op ieder orgel dat ik tegenkom. Op de foto speel ik op het orgel in de Eusebiuskerk te Arnhem.”

Tussen 16.00 en 17.00 uur treedt Pieter Vis als laatste gastmusicus op tijdens het slotconcert in de Trinitatiskapel van de Evangelisch-Lutherse kerk. Samen met de organist Piet Noort brengt hij traditionele Joodse synagogale gezangen en Jiddische liedels. Op een geheel vrije wijze brengt Ghazan (Joodse voorzanger) Vis tevens verschillende liedprimeurs. De Rijswijkse dichter Johan Klein heeft voor bas-baritonzanger Vis enkele nieuwe verzen geschreven, speciaal voor de viering van 60 jaar Israël. De Amersfoortse musicus drs. Piet Noort zal de vocale werken op improviserende wijze begeleiden. De concerten die zowel in de Augustijnenkerk als in de Trinitatiskapel ten gehore worden gebracht, zijn bedoeld om serieus aandacht te vragen voor deze historische godshuizen in het oudste stadsdeel van Dordrecht.

Informatie: Stichting Evangelisch-Lutherse kerk – Dordrecht; bij de heer Dick Ouwehand, tel.: 078-6175268. / of via website: www.elzavisdeclercqstichting.nl / www.pietervis.com / tel.: 0623149414 / e-mail: psaris@zonnet.nl

Adres:
Trinitatiskapel van de Evangelisch-Lutherse kerk
Plaats:
Dordrecht (Boek overnachting in Dordrecht)
Dagje uit in Dordrecht | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)


Entreeprijs:
Nog onbekend


Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van concertzanger Pieter Vis, bas-bariton.
Telefoon:
0623149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2008-08-26 08:51:31

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar