Christelijke Muziek & Concertagenda

Rameau & Co Culemborg, Gelderland


Naam:
Rameau & Co
Datum:
28 januari 2024

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:30u
Omschrijving:

Deze zomer konden de muzikanten van La Pellegrina het programma Rameau & Co met verfijnde Franse barokmuziek maar één keer uitvoeren, wat natuurlijk jammer is van al het harde werken. De muziek stond als een huis en wist het publiek weer mee te slepen! Om een groter publiek ervan te kunnen laten genieten gaan we het programma nogmaals ten gehore brengen, en wel op zondag 28 januari 2024 om 16:00 in de Culemborgse Grote of St. Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, Culemborg. Op het programma staat:

Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) schreef het Motet pour les trépassés H.311, dat als ondertitel 'Klachten van de zielen in het vagevuur' heeft. Dit stuk heeft de vorm van een rondeau, waarvan het refrein is toevertrouwd aan het dubbelkoor: 'Miseremini mei'. De verzen worden gezongen door solisten.

Jean Philippe Rameau (1683-1764) is een van de belangrijkste muziektheoretici geweest in de Westerse muziekgeschiedenis, de grondlegger van de harmonieleer. Maar hij was ook een belangrijke componist, wiens invloed op de ontwikkeling van de opera niet onderschat mag worden. Het orkest voert zijn beroemde chaconne van Rameau waarmee hij het opéra-ballet Les Indes galantes afsluit.

De Messe des Morts oftewel het Requiem van Jean Gilles (1668-1705) was lange tijd heel populair in Frankrijk en werd onder andere gebruikt bij de begrafenissen van Rameau en Lodewijk XIV. Op het eerste gehoor mag dat wat vreemd lijken, want voor een dodenmis gaat het hier wel om bij vlagen nogal vrolijke, vlotte muziek zonder de sfeer van vrees en onheil die latere requiem-composities kenmerken. De lange Introitus is pure dansmuziek en ook het Sanctus bezit een veerkrachtig ritme. Daarom was het werk ideaal geschikt voor de begrafenis van Lodewijk XIV, omdat het vooruitloopt op de rococo-wereld van zijn opvolger waarin demonen ver te zoeken waren. Het wordt voorafgegaan door het hiervoor bedoelde korte instrumentale Carillon van Michel Corrette (1707-1795) dat zestig jaar later werd toegevoegd.

Adres:
Grote of St. Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, Culemborg
Postcode:
4101 CB
Plaats:
Culemborg (Boek overnachting in Culemborg)
Dagje uit in Culemborg | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
La Pellegrina baroksolisten en -orkest
Dirkjan Horringa, dirigent
Femke Huizinga, concertmeester

Entreeprijs volwassenen:
€ 18,00
Entreeprijs kinderen:
€ 12,00


Internetadres:
https://projectorkest.pellegrina.net/
Email adres:
info apenstaartje pellegrina.net
Meer concerten:
Alle concerten van La Pellegrina ProjectKoor & - Orkest.
Telefoon:
0619 224 758

Kaarten:
https://projectorkest.pellegrina.net/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-12-07 17:16:23

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar