Christelijke Muziek & Concertagenda

Rien Donkersloot - Bachprogramma Amersfoort, Utrecht


Naam:
Rien Donkersloot - Bachprogramma
Datum:
26 juli 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Rien Donkersloot speelt Bach in Joriskerk
Johann Sebastian Bach overleed op 28 juli 1750. Voor veel organisators van orgelconcerten is dat de reden om rond die sterfdag een Bachconcert te organiseren. Ook in de Sint-Joriskerk in Amersfoort gebeurt dat. Op woensdagavond 26 juli geeft Jorisorganist er een concert met uitsluitend Bach.
Het concert begint op het koororgel. Daar speelt Rien Donkersloot de Aria variata alla maniera Italiana, BWV 989 en Preludium und Fuge in C, BWV 531.
Het hoofdorgel van Naber werd gebouwd in 1844, bijna honderd jaar na Bachs dood. Hoewel de ideeën over orgelbouw en -klank in de tussentijd flink veranderd zijn, is het hooforgel toch een zeer geschikt instrument om Bach uit te voeren. Uit de Kunst der Fuge, BWV 1080 speelt Rien Donkersloot Contrapunctus 14. Vervolgens het driedelige Concerto in G, BWV 592 (naar Johann Ernst von Sachsen-Weimar).
De muziek van Bach blijft muzikanten bezighouden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het maken van transcripties van Bachs instrumentale muziek of koorwerken voor orgel. De Franse organist André Isoir (1935-2016), bijvoorbeeld, maakte een bewerking voor orgel van Schafe können sicher weiden, uit de cantate BWV 208. Rien Donkersloot laat horen hoe mooi Isoir dat gedaan heeft.
Donkersloot maakt zelf ook transcripties. Een aantal ervan heeft hij de afgelopen tijd in de Sint-Joriskerk laten horen. Op dit concert speelt hij zijn eigen arrangement van het Siciliano uit cantate BWV 169. Hij laat het horen als middendeel tussen het Preludium en de Fuga in Es, BWV 552, waarmee hij het concert afsluit.
Rien Donkersloot (Rotterdam, 1985) is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af.
Hij is behalve aan de St.-Joriskerk in Amersfoort ook als organist verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Brielle, Goes en Ridderkerk. Verder is hij actief als privédocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.
Aanvang 20:00 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Adres:
Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint-Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-07-06 11:17:03

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar