Christelijke Muziek & Concertagenda

Sietze de Vries Amersfoort, Utrecht


Naam:
Sietze de Vries
Datum:
19 juli 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Sietze de Vries concerteert in Joriskerk

Op woensdagavond 19 juli verzorgt Sietze de Vries uit Niezijl het orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het koororgel speelt hij Bach, op het hoofdorgel speelt hij muziek van de Deense componist Niels Gade. Op beide orgels gaat hij improviseren.
Van Johann Sebastian Bach (1685-1750) speelt hij de Fantasia und Fuge C-dur BWV 573. Van dat werk heeft Bach alleen een beginnetje geschreven van de Fantasia. Sietze de Vries voltooid dat fragment al improviserend en voegt evenzo een Fuga toe. Vervolgens biedt hij een rondreis door Bachs oeuvre langs het koraal Was Gott thut, das ist Wohlgetan. Zo komen we langs het koraal uit Cantate BWV 99, het Trio à 2 Claviers et pédale BWV deest en het openingskoor uit diezelfde Cantate BWV 99, afgesloten met een improvisatie.
Op het hoofdorgel speelt hij de Tre tonestykker van Niels W. Gade (1822-1890), met tussendoor Gades bewerking van Wer nur den lieben Gott lässt walten. Gade bewonderde Mendelssohn en dat is in deze werken goed te horen. Sietze de Vries sluit zijn concert af met een improvisatie.
Sietze de Vries ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie. In 2002 won hij het internationale improvisatieconcours te Haarlem.
Hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen en ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk in Leens. Hij is internationaal actief als excursieleider, geeft lezingen en masterclasses, maakt mediaproducties en produceert speciale kinderprogramma’s rondom het orgel. Hij is vaste begeleider van de Koorschool Noord Nederland (Roden Girl Choristers). Hij schrijft artikelen over kerkmuziek, orgelbouw en improvisatie in diverse internationale bladen.
Aanvang 20:00 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Adres:
Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint-Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-07-06 11:20:51

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar