Christelijke Muziek & Concertagenda

Jan Hage Amersfoort, Utrecht


Naam:
Jan Hage
Datum:
12 juli 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Jan Hage concerteert in Joriskerk
De Utrechtse Domorganist Jan Hage geeft op 12 juli een concert op koor- en hoofdorgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staat muziek van Guilain en Welmers (koororgel), en Liszt en Reger (hoofdorgel).
Het koororgel kreeg vorig jaar zijn huidige omvang. Metzler bouwde het in 1967 als eenklaviers instrument. In 2018/19 werd het borstwerk toegevoegd en in 2022 kwamen er vier pedaalregisters bij. Het instrument is zeer geschikt voor muziek uit de barok en uit de twintigste eeuw.
Van Jean-Adam Guilain (1680-1739) laat Jan Hage op dit koororgel de Suite du deuxième Ton klinken. In zeven deeltjes komen allerlei karakteristieke registercombinaties voorbij. Daarna speelt hij van zijn leermeester Jan Welmers (1937-2022) de Partita ‘O grote Christus, eeuwig Licht’.
Daarna wandelt Jan Hage naar het Naber-orgel, aan de andere kant van de kerk. Daar speelt hij van Franz Liszt (1811-1886) ‘Les Morts’, Oraison (Trauerode). Liszt componeerde Les Morts na het overlijden van zijn enige zoon Daniel die in 1859 op twintigjarige leeftijd stierf. Het werk is opgebouwd rond een oraison (treurgedicht) van Lamennais. Het einde van elke strofe van zowel gedicht als muziek heeft het refrein ‘Zalig zijn zij die sterven in de Heer’. Liszt citeert aan het einde van werk het einde Psalm 130 ‘De Profundis’ en het ‘Sanctus’. Door de structuur van het gedicht te volgen, ontwikkelt Liszt een hoogst originele muzikale vorm.
Max Reger (1873-1916) werd 150 jaar geleden geboren. Dat is de reden om hem wat uitgebreider te herdenken. Concertgevers zijn gevraagd werk van hem te spelen. Jan Hage koos voor de Phantasie über den Choral ‘Hallelujah! Gott zu loben, bleibe meine Seelenfreud’ op. 52, Nr. 3.
Jan Hage (1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région in Boulogne-Billancourt. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde.
Aanvang 20:00 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Adres:
Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint-Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-07-06 11:20:03

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar