Christelijke Muziek & Concertagenda

Koepelkerkconcert Afscheid Matthias Havinga Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Koepelkerkconcert Afscheid Matthias Havinga
Datum:
25 juni 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
https://www.youtube.com/watch?v=8pxQZVBlnbA
Omschrijving:

Organist Matthias Havinga neemt afscheid van zijn rol als organist van het Bätz-orgel in de Ronde Lutherse of Koepelkerk met een spetterend concert vol hoogtepunten uit de orgelliteratuur. Een afwisselend, virtuoos programma met muziek van Bach, Liszt, Vierne en Winter.

Op verzoek van Matthias componeerde Christiaan Winter, vooral bekend als voormalig cantor van de Oude Kerk Amsterdam en componist van kerkmuziek, een nieuw orgelstuk in vijf delen, waarvan de tegelijk modern en middeleeuws aandoende dans 'Estampie' en de lyrische 'Pavane' gespeeld worden.

Van een eigentijdse cantor springen we naar de grootste cantor aller tijden, Johann Sebastian Bach. Van hem staat op het programma de revolutionaire Fantasie en Fuga in g, die voor zijn tijd en lang daarna ongekende harmonische wendingen bevat. In zijn meditatieve koraalzetting over 'An Wasserflüssen Babylon' treurt het volk Israël in ballingschap melancholisch over thuis...

Dan volgen drie delen van een orgelsymfonie van Louis Vierne. Het Scherzo, Adagio en de Final uit zijn derde symfonie tonen een heel andere kant van het Bätz-orgel: licht, hoogromantisch, en uiterst virtuoos.

Tenslotte de variaties over 'Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen' van Franz Liszt, die de bas van het Crucifixus uit Bach's Hohe Messe nam en daarover een groots werk creëerde. Liszts fantastische pianostijl vol virtuositeit, hooggeladen stiltes en dromerige romantiek heeft hij in samenwerking met een aantal vooraanstaande organisten uit zijn tijd heel succesvol aangepast aan de mogelijkheden en beperkingen van het orgel, en het Bätz-orgel van de Ronde Lutherse Kerk klinkt op zijn best in deze muziek die ongeveer 30 jaar na de bouw van het orgel werd gecomponeerd.

Adres:
Kattengat 2
Postcode:
1012 SZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Internetadres:
https://www.klassiekemuziek.nl/e/17238
Email adres:
koepelkerkconcerten apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Evangelisch Lutherse Gemeente Amsterdam.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-05-03 20:53:14

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar