Christelijke Muziek & Concertagenda

Rien Donkersloot speelt Pinksterconcert Amersfoort, Utrecht


Naam:
Rien Donkersloot speelt Pinksterconcert
Datum:
29 mei 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - 16:30u
Omschrijving:

Zoals ieder jaar geeft Rien Donkersloot op Tweede Pinksterdag weer een concert op de orgels van de Sint-Joriskerk. Op het programma dit jaar, 29 mei, staat muziek van Weckmann (op het koororgel) en Mozart, Reger en Heiller en een nieuw werk van Albert van der Hoeven (op het hoofdorgel). Op beide orgels gaat hij ook nog improviseren.
Op het Koororgel van Metzler (1967) en Edskes (2019 en 2022) speelt de Jorisorganist een beweking van het Pinksterlied ‘Komm Heiliger Geist Herre Gott van Matthias Weckmann (ca. 1616-1674). Barokcomponist Weckmann onderging invloed van Sweelinck via diens leerlingen. Hij werkte in Denemarken en Dresden en vervolgens vanaf 1655 de rest van zijn leven in Hamburg.
Op het hoofdorgel komt de beroemde Fantasie in f moll van Wolfgang Amadeus Mozart tot klinken. En vervolgens Pfingsten van Max Reger (1877-1916), gebaseerd op het Duitse Pinksterlied ‘Komm, heiliger Geist, Herre Gott’. Reger componeerde bij deze verwachtingsvolle muziek.
Daarna speelt Rien Donkersloot een nieuwe werk van componist Albert van der Hoeven (*1963). Cantilena, song without words is geschreven in 2022. De stijl van dit zangrijke stuk is onmiskenbaar verwant met die van Felix Mendelssohn-Bartoldi , wat de naamgeving al doet vermoeden. Mendelssohn componeerde ‘Lieder ohne Worte’.
De Tanz Tokkata van Anton Heiler (1923-1979) belicht het onstuimige vuur van de Geest, zou je kunnen zeggen. De Oostenrijker Heiller had vanwege zijn grote pedagogische kwaliteiten een grote aantrekkingskracht op jonge organisten van over de hele wereld, die allemaal bij hem op les wilden. Hij was een groot Bach-vertolker en componeerde voornamelijk kerkmuziek in een eigentijds modern idioom.
Rien Donkersloot (*1985) is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Ook is hij organist in Mijnsherenland en beiaardier van onder andere de Sint-Bavo in Haarlem. Hij maakte diverse cd’s en staat bekend als een goed improvisator.
Aanvang 15:30 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Adres:
Hof 1,
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Pinksteren
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
https://orgelconcertenjoriskerk.nl/
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint-Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-05-23 21:37:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar