Christelijke Muziek & Concertagenda

De Menselijke Stem Van De Cello Veenendaal, Utrecht


Naam:
De Menselijke Stem Van De Cello
Datum:
25 februari 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:00u
Omschrijving:

Op 25 februari om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert gegeven door het cello-ensemble van het Utrechts Conservatorium o.l.v. docente Timora Rösler. Er worden werken uitgevoerd van de Braziliaan Heitor Villa-Lobos en de Europese cello-meesters Julius Klengel en David Popper. Verder wordt de Symphony for 8 celli van de beroemde hedendaagse componist Phillip Glass gespeeld.
De cello ontwikkelde zich in de romantiek tot de belangrijkste lage melodische strijker. Zijn diepe sonore toon in combinatie met lyrische eigenschappen in de hogere regionen, maakten de cello tot een geliefd solo-instrument en vaste verschijning in de kamermuziek. Van hieruit was het een kleine stap om de eigenschappen van meerdere celli te bundelen en te versterken. Het motto was: hoe meer celli hoe meer vreugd! Componisten die in hun stukken meerdere cello-partijen combineerden waren bijna altijd zelf cellisten. Zij hadden als geen ander oog en oor voor de sterke kanten van het instrument, maar vaak waren zij ook min of meer eenzijdig op hun instrument gericht. Het waren rasspecialisten die niets anders wilden dan het instrument van hun dromen enkele fraaie meesterwerken mee te geven. Deze werken waren vervolgens bijna altijd voor de eigen concertpraktijk bestemd. Sterke voorbeelden hiervan zijn de Duitse componist Julius Klengel en de Boheemse cellist David Popper.
De Bachianas Brasileiras van Heitor Villa-Lobos (1887 - 1959) bestaat uit in totaal negen stukken die de componist voor uiteenlopende bezettingen schreef. De vroegste Bachiana Brasileirea stamt uit 1930, de laatste uit 1945. De stukken waren Villa-Lobos’ bijdrage aan de opbouw van zijn vaderland Brazilië. In de stukken combineert hij vaak de invloed van de Braziliaanse volksmuziek en de muziek van J.S. Bach - zo op het eerste gezicht een gewaagde combinatie, maar in de handen van Villa-Lobos een juist zeer effectvolle.
De entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Cello-ensemble van het Utrechts Conservatorium o.l.v. docente Timora Rösler

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-02-16 00:25:10

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar