Christelijke Muziek & Concertagenda

Herdenkingsconcert Watersnoodramp 1953 Kruiningen, Zeeland


Naam:
Herdenkingsconcert Watersnoodramp 1953
Datum:
4 februari 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:30u
Omschrijving:

este meneer/mevrouw,

Graag breng ik onderstaand persbericht onder jullie aandacht:

PERSBERICHT – Kapelle – 24 januari 2023

1953: ZEEUWS VOCAAL ENSEMBLE RICHT MUZIKAAL MONUMENT OP

Er zijn veel monumenten opgericht ter nagedachtenis aan de Ramp van 1953. Dit jaar richt het ZVE een muzikaal monument op in Kruiningen, de eerste plek waar de dijken doorbraken in die beruchte nacht. Daan Manneke, componist en zelf afkomstig uit Kruiningen, licht het programma toe. De programmering van het concert is volledig afgestemd op de voor Zeeuwen zo kenmerkende band met het water.


Muzikaal monument

"Opdat wij nooit vergeten" is een zinsnede die we dikwijls tegenkomen bij een herdenkingsmonument. Het is belangrijk om deze gebeurtenis te herdenken, zeker nu het dit jaar 70 jaar geleden is dat “de ramp” plaatsvond. “Als Zeeuws Kamerkoor kunnen we deze belangrijke gebeurtenis in de Zeeuwse geschiedenis niet negeren,” zegt Judith Kuiper, voorzitter van het kamerkoor.


Daan Manneke

Daan Manneke, wiens Psalmenrequiem op het programma staat, heeft de ramp persoonlijk meegemaakt; hij zag één van zijn beste vrienden verdrinken. In het Psalmenrequiem dat hij schreef, zit zijn persoonlijke ervaring verwerkt. Hij zal dan ook persoonlijk zijn werk toelichten tijdens het concert.


De band met het water

Het koor bezingt enerzijds het water met al haar gevaren, maar ook haar kansen en schoonheid. Anderzijds richt het de blik op de toekomst: hoe gaan we om met elkaar, met de natuur en het water in tijden van klimaatverandering? Hoe bezingen we de hoopvolle toekomstboodschap? Al deze elementen komen samen in de programmering, die ligt in de handen van dirigent en musicus Patrick van der Linden.

Herdenkingsconcert

Naast het Psalmenrequiem klinkt werk van een andere Nederlandse componist: ‘De nevel dekt ons’ van Johannes Verhulst. Ook Johan Sebastian Bach komt aan de orde. Hij schreef ooit een cantate naar aanleiding van een ramp: BWV131 ‘Aus der Tiefen’. Verder klinken er delen uit de Berliner Messe van Arvo Pärt en Poolse liederen over het water van Henryk Gorecki.

Het concert vindt plaats op zaterdag 4 februari in de Johanneskerk in Kruiningen en start om 20:00 uur. Het Zeeuws Vocaal Ensemble staat onder leiding van Patrick van der Linden en wordt begeleid op harp door Annemieke IJzerman.

Adres:
Johanneskerk, Burg. Elenbaasstraat 4
Postcode:
4416 AP
Plaats:
Kruiningen (Boek overnachting in Kruiningen)
Dagje uit in Kruiningen | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Herdenkingsconcert Watersnoodramp 1953

Uitvoerenden:
Zeeuws Vocaal Ensemble o.l.v. Patrick van der Linden
Ars Musica Orkest
Annemieke Ijzerman - Harp

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
https://zeeuwsvocaalensemble.nl/shop/
Email adres:
zwsvocensemble apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Zeeuws Vocaal Ensemble.
Telefoon:
0615203104

Kaarten:
https://zeeuwsvocaalensemble.nl/shop/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-01-24 21:35:23

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar