Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen: Canticum Novum, Sweelinck en zijn leerlingen Groningen, Groningen


Naam:
Capella Groningen: Canticum Novum, Sweelinck en zijn leerlingen
Datum:
29 oktober 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - u
Omschrijving:

Dits Sweelinck's sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven;
't Ontsterfelyk hout de maet by God in 't eeuwig leven;
Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor,
Een goddlycke galm in aller Enghlen oor.
(Grafschrift van Joost van den Vondel)

Sinds de invoering van de Euro verdween het gezicht van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) uit onze dagelijkse leefwereld. Maar de belangstelling voor zijn vocale muziek is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Onder normale omstandigheden zou 2021 dan ook vol zijn geweest met concerten ter ere van zijn 400e sterfdag. Maar dat liep anders. Daarom wijdt Capella Groningen een jaar later alsnog een concert aan de absolute grootmeester van de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Sweelinck leefde in een roerige tijd. Toen hij net was aangesteld als organist van de Oude Kerk in Amsterdam, werd de stad protestants en werd elke meerstemmige muziek in de eredienst verboden. Sweelinck kwam in dienst van de stad en gaf dagelijks openbare orgelbespelingen. Ook was hij een internationaal befaamd orgeldocent. Vooral uit Noord-Duitsland kwam een stroom aan talentvolle organisten bij Sweelinck in Amsterdam studeren. Sweelincks geestelijke vocale werken waren indertijd niet bedoeld voor de kerkdiensten. Ze werden gezongen door Collegia Musica: groepen burgers die uit liefhebberij samen musiceerden.

In ons programma worden huidige Sweelinck 'tophits' als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende psalmcomposities en enkele van zijn ingenieuze canons. Daarnaast klinken motetten van leerlingen van Sweelinck, waaronder Samuel Scheidt, Paul Siefert en Jacob Praetorius. Hun namen zijn misschien minder bekend dat die van de leermeester, maar hun composities verraden meesterschap en een degelijke opleiding.

Aan het programma zullen organist Jelte Hulzebos en luitist David van Ooijen meewerken.

Met dit feestelijke programma hoopt Capella Groningen een waardig eerbetoon te brengen aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Toegang: aan de zaal € 17,50 / voorverkoop € 16,00 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5 / jonger dan 12 jaar gratis
Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl Aan de kassa kunt u pinnen of contant betalen.

Adres:
Lutherse Kerk, Haddingestraat 23
Postcode:
9711 KC
Plaats:
Groningen (Boek overnachting in Groningen)
Dagje uit in Groningen | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 17,50
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
https://www.capellagroningen.nl/
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.

Kaarten:
reserveringen@capellagroningen.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-09-21 12:46:30

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.