Christelijke Muziek & Concertagenda

Monument of Sound: Jonkheer Jacob van Eyck Utrecht, Utrecht


Naam:
Monument of Sound: Jonkheer Jacob van Eyck
Datum:
20 oktober 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:45u - 22.00u
De monumentale Nicolaikerk en de tuin van de kerk zijn deze avond het decor voor een monument uit de Nederlandse muziekgeschiedenis: Jacob van Eyck. Jacob van Eyck was naast beiaardier en klokkendeskundige ook een begenadigd blokfluitist. Op zomeravonden vermaakte hij de wandelaars op het Janskerkhof met zijn virtuoze fluitspel. In 1640 wordt dit voor het eerst genoemd. Vanaf 1649 krijgt Van Eyck er door het Janskapittel extra voor betaald. In 1644 ging hij over tot het publiceren van zijn blokfluitcomposities. De verzameling Der Fluyten Lust-hof verscheen in twee delen (en drie etappes) tot 1649 en was opgedragen aan Constantijn Huygens, die een verre neef was van Van Eyck. De muziek van Jonkheer Jacob van Eyck laten we in dit concert horen in de 900 jaar oude Nicolaikerk. 17e eeuwse muziek in een 20ste eeuwse context op drie orgels, twee beiaarden en vele blokfluiten. Geluidskunstenaar Jorrit Tamminga zal deze akoestische instrumenten met elektronische samples aan elkaar verbinden.
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

De monumentale Nicolaikerk en de tuin van de kerk zijn deze avond het decor voor een monument uit de Nederlandse muziekgeschiedenis: Jacob van Eyck. Jacob van Eyck was naast beiaardier en klokkendeskundige ook een begenadigd blokfluitist. Op zomeravonden vermaakte hij de wandelaars op het Janskerkhof met zijn virtuoze fluitspel.

In 1640 wordt dit voor het eerst genoemd. Vanaf 1649 krijgt Van Eyck er door het Janskapittel extra voor betaald. In 1644 ging hij over tot het publiceren van zijn blokfluitcomposities. De verzameling Der Fluyten Lust-hof verscheen in twee delen (en drie etappes) tot 1649 en was opgedragen aan Constantijn Huygens, die een verre neef was van Van Eyck.

De muziek van Jonkheer Jacob van Eyck laten we in dit concert horen in de 900 jaar oude Nicolaikerk. 17e eeuwse muziek in een 20ste eeuwse context op drie orgels, twee beiaarden en vele blokfluiten. Geluidskunstenaar Jorrit Tamminga zal deze akoestische instrumenten met elektronische samples aan elkaar verbinden.

Adres:
Nicolaaskerkhof 8
Postcode:
3512 XC
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Spinvis (Jacob van Eyck)
Jorrit Tamminga (elektronica)
Malgosia Fiebig (beiaarden)
Jacob Lekkerkerker (orgels)
Erik Bosgraaf (blokfluiten)

Research door Dr. Thiemo Wind
Regisseur: Marcel Sijm

Entreeprijs volwassenen:
€ 20,00
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Buitenlucht en Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
https://www.klassiekemuziek.nl/e/16480/monument-of-sound-jonkheer-jacob-van-eyck
Email adres:
dick.van.dijk.utrecht apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Erik Bosgraaf, Jorrit Tamminga, Spinvis, Jacob Lekkerkerker, Malgosia Fiebig.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-09-17 00:34:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.