Christelijke Muziek & Concertagenda

Westerkerkmuziek start nieuwe seizoen met expressieve muziek uit de 17e eeuw Veenendaal, Utrecht


Naam:
Westerkerkmuziek start nieuwe seizoen met expressieve muziek uit de 17e eeuw
Datum:
17 september 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:00u
Omschrijving:

Westerkerkmuziek start nieuwe seizoen met expressieve muziek uit de 17e eeuw
Op 17 september, 16.00 uur, vindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert plaats door het Marini Consort, bestaande uit de jonge, pas afgestudeerde musici Iris Bouman, mezzosopraan, Koos Verhage, barokviolist en Punto Bawono, luitist. De drie leden van het Consort vonden elkaar tijdens hun muziekstudie aan het Utrechts Conservatorium in een gedeelde passie voor oude muziek en begonnen een gezamenlijke reis om de prachtige muziek van de 17de eeuw te ontdekken. Gedreven door de wens om oude muziek op een frisse en innovatieve manier te spelen begonnen ze het Marini Consort. Hun optredens worden gekarakteriseerd door verhalende programma’s waarin improvisatie een grote rol speelt.
Het Consort richt zich op 17de-eeuws repertoire uit heel Europa, uitgevoerd in een intieme setting. Rond deze eeuwwisseling (+/- 1600) veranderde het bestaande muzikale landschap en de barokperiode werd geboren. Het ensemble is vernoemd naar de violist Biagio Marini die samen met Claudio Monteverdi op een krachtige en verfrissende manier het muzikale landschap van hun tijd vernieuwde.
Monteverdi leefde en werkte in Venetië en stond aan de bakermat van vele muzikale veranderingen. Hij vestigde zijn naam als een vernieuwend componist. Er ontstond ruimte voor expressieve solozang en nieuwe liedvormen; een groot contrast met de strenge koormuziek uit de voorafgaande eeuw. Monteverdi werkte samen met Biagio Marini, zijn violist en concertmeester. Marini speelde niet alleen viool, maar ontwikkelde zich ook als componist; in zijn instrumentale werk had hij net zulke vernieuwende ideeën als Monteverdi voor de vocale muziek. Samen brachten ze het muzikale leven in Venetië in beroering. Deze middag staan zowel prachtige liederen als instrumentale muziek van beide componisten (en tijdgenoten) op het programma, omlijst door improvisatie, zoals gebruikelijk in die tijd.
De entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Iris Bouman, mezzosopraan, Koos Verhage, barokviolist en Punto Bawono, luitist

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-09-08 22:53:07

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.