Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen: Chansons uit de Lage Landen over de liefde en andere zaken Norg, Drenthe


Naam:
Capella Groningen: Chansons uit de Lage Landen over de liefde en andere zaken
Datum:
11 juni 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Mon Amour – Chansons uit de Lage Landen over de liefde en andere zaken

Sweelincks Franse chansons waren in de jaren 1590 zijn eerste werken die in druk verschenen. Had Sweelinck kunnen vermoeden dat hij daarmee, 400 jaar na zijn dood, gevierd zou worden als grootste componist van de Nederlandse muziekgeschiedenis? De mogelijkheid dat zo'n feestelijke herdenking door een virus niet 400, maar 401 jaar na zijn dood zou plaatsvinden zal in elk geval niet bij hem opgekomen zijn.

Wel was Sweelinck goed op de hoogte van de muzikale stijl van zijn voorgangers. En via het bloeiende handelsverkeer van Amsterdam kende hij de internationale muzikale ontwikkelingen van zijn tijd.

In het zomerprogramma Mon amour van Capella Groningen o.l.v. Merlijn Wackers staan chansons van Sweelinck centraal. Ook klinken twee van zijn madrigalen die, met heldere harmonieën en tekstuitbeelding, invloed van de nieuwe Italiaanse mode laten zien. Daarnaast klinken oudere chansons van componisten uit de Lage Landen die Sweelinck ongetwijfeld hebben geïnspireerd. Vroege meesters als Dufay en Busnoys volgen daarbij nog traditionele Franse vormen als rondeau en ballade. Latere componisten als Josquin en Lassus ontwikkelden een heel eigen 'Nederlandse' stijl, geïnspireerd door de hoofse poëzie. Hun chansons zijn serieuzer en, met prachtige imitaties tussen de partijen, echte kunststukjes van polyfonie.

Enkele van Sweelincks chansons, zoals het spotlied Tu as tout seul en de bergerette Rozette doen in hun frivoliteit aan de Franse chansonstijl denken. Maar de meeste van zijn chansons, zoals het doorwrochte Tes beaux yeux, komen rechtstreeks voort uit de polyfone chansontraditie van de Lage Landen. Zoals de musicoloog Gustav Reese het verwoordde:

Bij Sweelinck komt de geweldige productie van vocale polyfonie in de Lage Landen tot een einde. Die dooft niet smadelijk uit, maar sluit af met een stralende en indrukwekkende zonsondergang.

Toegang en reserveren:
Toegang: aan de zaal € 15; bij reservering € 13; tot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 5; jonger dan 12 jaar gratis

Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl

Adres:
Margarethakerk Norg, Brink 2
Postcode:
9331 AB
Plaats:
Norg (Boek overnachting in Norg)
Dagje uit in Norg | Activiteiten Drenthe

Provincie:
Drenthe

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
https://www.capellagroningen.nl/
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-05-19 21:44:17

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar