Christelijke Muziek & Concertagenda

Johannes Passion Bach - Zeeuws Vocaal Ensemble Zierikzee, Zeeland


Naam:
Johannes Passion Bach - Zeeuws Vocaal Ensemble
Datum:
16 april 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - 22:30u
Omschrijving:

Als je in 1725 als inwoner van Leipzig op Goede Vrijdag naar de kerk ging en daar Bachs Johannes Passion hoorde, was dat het einde van een streng muzikaal dieet. In de vastentijd – de veertig dagen voor Pasen – lag het openbare leven in Leipzig grotendeel stil: geen festiviteiten, geen concerten of theatervoorstellingen en in de kerk klonken alleen liturgische gezangen zonder instrumentale begeleiding. De organist speelde niet, er klonken geen cantates en ook geen andere meerstemmige muziek.

Dat klinkt bekend, is het niet? Ook u en wij stonden op muzikaal rantsoen en het openbare leven lag ook voor ons grotendeels stil. Beter dan ooit kunnen we ons daarom voorstellen hoe het moet hebben gevoeld om na een pauzestand die eerste noten van de Johannes Passion te horen. We vertolken dit werk voor u heel graag op zaterdag 16 april, de dag na Goede Vrijdag.

In vergelijking met de Matthäus Passion is de Johannes Passion korter, krachtiger en dramatischer. De Matthäus Passion is meer bespiegelend met veel ruimte voor het lijden van Jezus, met menselijke emoties. Die verschillen zijn ook terug te voeren op de bijbelteksten die de rode draad voor de passies vormen. In het evangelie van Johannes is Jezus altijd goddelijk, afgezant van de Vader, koninklijk. Hij is nergens bang en weet precies wat er gaat gebeuren. Zelfs in de meest intieme en indrukwekkende aria “Es ist vollbracht” gaat het niet om het lijden, maar om de held uit Juda die zegeviert. Deze zegetocht wordt onderstreept door fanfare-achtige motieven in de strijkers.

Geniet van Bachs meesterwerk, uitgevoerd door het Zeeuws Vocaal Ensemble, met medewerking van topsolisten en een toporkest.

Adres:
Nieuwe Kerk
Postcode:
4301EE
Plaats:
Zierikzee (Boek overnachting in Zierikzee)
Dagje uit in Zierikzee | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Zeeuws Vocaal Ensemble o.l.v. Patrick van der Linden
Ars Musica Orkest
Margreet Rietveld – Sopraan | Gerben van der Werf – Alt | Edward Leach - Tenor | Daniël Hermán Mostert - Bas | Adriaan de Koster – Evangelist | Michiel Meijer – Christus

Entreeprijs:
€ 27,50

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.zeeuwsvocaalensemble.nl
Email adres:
zwsvocensemble apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Zeeuws Vocaal Ensemble.
Telefoon:
0615203104

Kaarten:
www.zeeuwsvocaalensemble.nl/shop/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-04-02 11:01:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar