Christelijke Muziek & Concertagenda

Matthias Havinga verklankt Bachs invloed op Mendelssohn Amersfoort, Utrecht


Naam:
Matthias Havinga verklankt Bachs invloed op Mendelssohn
Datum:
31 augustus 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Mendelssohn – doordrenkt met Bach, dat is het thema van het concert dat Matthias Havinga op woensdagavond 31 augustus geeft in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De combinatie is logisch: Mendelssohn herontdekte in de negentiende eeuw de muziek van Bach en werd erdoor beïnvloed.

Net als Bach componeerde Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) tamelijk veel voor orgel. Het concert begin met het Praeludium en Fuga in d (op. 37 no. 3). Verderop in het concert speelt Havinga diens Praeludium und Fuge in c (op. 37 no. 1).
Johann Sebastian Bach (1685-1750) componeerde nog veel meer voor orgel dan Mendelssohn. Het eerste werk dat Havinga van de grootmeester uit Leipzig speelt, is de Fuga in bes uit Das Wohltemperierte Klavier I. Vervolgens het breed uitgesponnen koraalvoorspel over het avondmaalslied ‘Schmücke dich, o liebe Seele’ BWV 654. Vervolgens speelt Havinga Mendelssohs Allegretto, dat duidelijk verwantschap heeft met Bachs ‘Schmücke dich’.

Alle orgelstukken van Mendelssohn in dit programma zijn op de een of andere manier gebaseerd op of geïnspireerd door werken van J.S. Bach. Mendelssohn en zijn zus Fanny werden al vroeg door muziek van Bach gevormd. De bibliotheek in het Berlijnse familiehuis bevatte een grote collectie Bachwerken, die daar gekomen is via de familie van Mendelssohns moeder – de Itzigs hadden banden met Bach-zonen Carl Philipp en Wilhelm Friedemann. Felix en Fanny speelden zo al op jonge leeftijd op hoog niveau en uit het hoofd het complete Wohltemperiertes Klavier. Voor het muzikale onderwijs van Felix werd alles uit de kast getrokken: orgelles van August Wilhelm Bach (geen familie!), contrapunt en compositie van Carl Friedrich Zelter, de directeur van de Berliner Singakademie en een man met veel invloed en aanzien in Berlijn; en piano van Ludwig Berger, die meer dan de twee eerder genoemde docenten een modern musicus was en zo de belangrijkste zaadjes van de vroege romantiek bij Mendelssohn plantte. Het is ook deze docent aan wie Mendelssohn de ontwikkeling van zijn improvisaties te danken had. Meerdere orgelcomposities van Mendelssohn zijn uitwerkingen van geslaagde improvisaties.

Als 13-jarige wilde Mendelssohn heel graag het Preludium en Fuga in e-moll BWV 533 spelen. Zijn leraar A.W. Bach had een kopie, maar die wilde hij zijn jonge sterleerling niet ter beschikking stellen. 'Waarom zou die jonge jood alles moeten hebben', zei hij hierover, jaloezie en antisemitisme ineenschuivend. De lessen bij deze Bach waren dus van korte duur. Er was echter een medeleerling van Mendelssohn die hem zijn eigen kopie gaf. Bachs BWV 533 is een vroeg werk, dat sterk door de Noord-Duitse school is gevormd. Het thema van de fuga – een motief van twee herhaalde noten, en dat ook weer herhaald – vinden we iets gewijzigd terug in Mendelssohn's eigen wervelende Fuga in e.

Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van
Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde
Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van
Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij
Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos
van der Kooy en Theo Goedhart. Met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.

Adres:
De Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-07-11 21:35:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar