Christelijke Muziek & Concertagenda

Rien Donkersloot met Frans programma in Joriskerk Amersfoort, Utrecht


Naam:
Rien Donkersloot met Frans programma in Joriskerk
Datum:
27 juli 2022
Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Rien Donkersloot brengt op woensdagavond 27 juli 2022 de Amersfoortse Joriskerk in Franse sferen. Op het programma staat muziek van drie orgelgrootmeesters die de afgelopen anderhalve eeuw in Parijs de aandacht trokken.

Louis Vierne (1870-1937) had een leven vol tegenslagen. Bij zijn geboorte was hij zo goed als blind, op jonge leeftijd overleed zijn vader, twee van zijn kinderen overleden op jonge leeftijd. Vanwege zijn slechtziendheid kreeg hij een ongeluk. Ook was hij een keer zo ziek, dat voor zijn leven werd gevreesd. Ook zijn liefdesleven kende dalen. Ondanks het feit dat hij blind werd, werd hij een gevierd organist en componist. Hij werd in 1900 organist van de Notre Dame in de Franse hoofdstad. Daar componeerde hij net als Widor orgelsymfonieën, maar in een veel complexer idioom dat Widor. Rien Donkersloot speelt vanavond zijn vijfdelige Symphonie nr. 3 in fis kl.t., op. 28 (1911)

Maurice Duruflé (1902-1986) was leerling van deze Louis Vierne. Hij werd in 1930 organist van de Saint-Étienne-du-Mont, een kerk vlak bij het Panthéon in Parijs. Daar was hij samen met zijn vrouw tot aan zijn dood in 1986 werkzaam. Over zijn eigen composities was hij niet gauw tevreden. Hij bleef eraan schaven. Daardoor is zijn oeuvre klein, maar de werken die hij aan de openbaarheid prijsgaf, werden beroemd, zoals zijn Requiem. Rien Donkersloot speelt vanavond zijn Prélude uit de Suite Opus 5.

De toen 21-jarige Thierry Escaich (*1965) volgde in 1986 het echtpaar Dupré op in de Saint-Étienne-du-Mont. Escaich won als student veel prijzen en hij componeert veel in een gematigd modern idioom. Hij staat bekend om zijn creatieve orgelimprovisaties. Van hem speelt Rien Donkersloot Evocation II.

Rien Donkersloot, organist van de Sint-Joriskerk sinds 2012, begint het concert op het dit jaar voltooide koororgel met een improvisatie. Het thema daarvan maakt hij bij de opening van het concert bekend.

Adres:
De Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-06-24 11:06:14

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.