Christelijke Muziek & Concertagenda

Concert Sacramentskerk 19 februari 16:00 uur Breda, Noord-Brabant


Naam:
Concert Sacramentskerk 19 februari 16:00 uur
Datum:
19 februari 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:00u
Omschrijving:

Franse muziek uit bewogen tijden.

Op 19 februari om 16.00 uur geven pianiste Jelena Bazova en cellist Joris van Haaften een recital in de Sacramentskerk in Breda. Het programma is een kleurrijk palet met Franse muziek van ca. 1850 tot heden. Korte toelichtingen geven de samenhang weer met de vaak bewogen geschiedenis.
Als spil in dit programma spelen zij de cellosonate van Debussy, de grote vernieuwer van zijn tijd. Debussy schreef dit meesterlijke werk in zeer korte tijd in 1916. Hij beschouwde de sonate als Franse muziek pur sang; het is dan ook niet toevallig dat hij dit stuk direct achter de frontlinie voor het eerst tot klinken liet brengen, door musici die op dat moment als frontsoldaat dienden.
Het “Quatuor pour la fin du temps”, waaruit de lyrische en extatische “Louange à l’Eternité de Jésus” klinkt, werd door Olivier Messiaen gecomponeerd in 1941. Hij voerde het samen met drie medegevangenen uit tijdens zijn gevangenschap in het strafkamp Görlitz.
Het derde werk dat in roerige tijden tot stand kwam werd gecomponeerd op verzoek van de wereldberoemde Russische cellist Mstislav Rostropovitch, die midden in de Koude Oorlog in ballingschap naar het westen was uitgeweken, en daar Henri Dutilleux vroeg om een werk voor cello solo te componeren.
Naast deze 20e-eeuwse noten klinkt muziek van Gabriel Fauré en Charles Gounod. In de aanloop naar de 20e eeuw componeerden zij met een heel andere, niet aan de actualiteit gekoppelde lading. Gounod was zich niet bewust van de toekomstige populariteit van zijn “Ave Maria”, toen hij, bijna als een vingeroefening, een melodielijn noteerde bij de beroemde eerste prelude uit boek 1 van het Wohltemperiertes Klavier van Bach.

Eén werk is niet Frans en stamt uit de 21e eeuw, uit 2021 om precies te zijn. Het is van de Bredase componist Daan Manneke, maar toch vinden we ook hier de link met Frankrijk. “Promenade, statues et la fille” is een muzikale terugblik op zijn oeuvre en tegelijkertijd een multimediaal nieuw project. De tijdens het concert geprojecteerde foto’s van Manneke’s kleindochter, in Parijs geportretteerd door zoon en fotograaf Thomas Manneke, maken juist dit Nederlandse werk toch ook zeer Frans.

Adres:
Zandberglaan 58
Postcode:
4818GL
Plaats:
Breda (Boek overnachting in Breda)
Dagje uit in Breda | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Jelena Bazova - piano
Joris van Haaften - cello

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.sacramentskerkbreda.nl
Email adres:
secretariaat apenstaartje sacramentskerkbreda.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Sacramentskerk.
Telefoon:
076 8862768

Kaarten:
Gratis reserveren via www.sacramentskerkbreda.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-02-10 22:08:32

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar