Christelijke Muziek & Concertagenda

Reitze Smits orgelconcert Amersfoort, Utrecht


Naam:
Reitze Smits orgelconcert
Datum:
8 september 2021

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Organist Reitze Smits, organist van de Grote Kerk in Vianen, verzorgt woensdagavond 8 september het orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt muziek van Poulenc, Mendelssohn, Rachmaninoff, en van zichzelf.

Het koororgel in de Joriskerk hangt op een plek waar ver voor de Reformatie ook orgels in kerken werden geplaatst. Bovendien is het Metzler/Edskes-orgel gebaseerd op historische voorbeelden. De muziek in het eerste deel van dit programma sluit daar op aan: oude vormen, soms bijna letterlijk overgeschreven, maar met een eigen artistieke inbreng die maakt dat het zelfstandige composities zijn, meer dan stijlkopieën of namaak-antiek.
In de Modale triptiek zoekt Reitze Smits aansluiting bij gotische voorbeelden: een vrije tegenstem - contrapunt genaamd - bij een melodie met gregoriaanse motieven, een Estampie naar het voorbeeld van de alleroudste bestaande orgelmuziek, en Upon relado (oftewel: op de noten d, a en c, die steeds herhaald worden in het pedaal) naar een zeer oud Engels stuk muziek met een vergelijkbare vorm en titel.
Poulenc gebruikte voor zijn Suite Française muziek van zijn 16e eeuwse landgenoot Claude Gervaise, soms onveranderd, dan weer voorzien van zijn eigen harmonische vindingen.
Capriccio begint als een Schotse fiddler, maar presenteert daarna variaties op een bekend oud-Nederlands volksliedje, dat aan het slot gecombineerd wordt met de vioolcapriolen van het begin.

Felix Mendelssohn is één van de weinige grote componisten uit de Romantische periode, die een substantieel oeuvre voor orgel heeft nagelaten. Al op jonge leeftijd schreef hij muziek in oude vormen, zoals Preludes en Fuga’s voor orgel. Zelf was hij daarover niet zo tevreden, maar voor piano schreef hij veel spannender stukken. Wellicht waren in die tijd de salon en de concertzaal veel uitdagender voor musici dan de kerk. Vanavond zijn de jeugdfuga’s gecombineerd met preludes uit dezelfde tijd, hoewel Mendelssohn er zelf later nieuwe pianistische preludes bij heeft gecomponeerd. Over de fuga uit opus 35 no.1 is een bijzonder verhaal bekend. Het stuk zou zijn geschreven naar aanleiding van de dood van een goede vriend van Mendelssohn. Het klagende begin staat voor het lijden in het ziekbed, de climax voor de doodsstrijd, waarbij op het hoogtepunt, als in een visioen, een (zelf-gecomponeerd) koraal klinkt, gevolgd door een snelle afbouw, waarna het stuk in een troostrijk, berustend majeur afsluit.
Eén van de vele componisten waarvan we het moeten betreuren dat ze geen orgelmuziek hebben gecomponeerd, is Sergei Rachmaninoff. Deze Russische componist, die vanwege de oktober-revolutie van 1917 moest uitwijken naar de Verenigde Staten, wordt wel de laatste Romanticus genoemd. Zijn muziek is stilistisch inderdaad zeer behoudend, maar heeft een emotionele lading die nog steeds veel mensen aanspreekt. Lang niet al zijn muziek is geschikt om op orgel te spelen, maar enkele werken laten zich goed bewerken voor orgel, waarmee het Romantische repertoire verrijkt is met enkele prachtige stukken.
Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Adres:
St. Joriskerk, De Hof, 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Reitze Smits.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2021-07-29 16:17:03

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar