Christelijke Muziek & Concertagenda

Sander van den Houten speelt Bach Amersfoort, Utrecht


Naam:
Sander van den Houten speelt Bach
Datum:
1 september 2021

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Organist Sander van den Houten (Den Haag / Kampen) verzorgt op woensdagavond 1 september een concert op de orgels van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan uitsluitend werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Van den Houten begint zijn concert nu eens niet met een preludium, maar met een fuga. Op het koororgel speelt hij de Fuga in c-moll (BWV 575). Vervolgens speelt hij drie koraalvoorspelen over de melodie van Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 691, 690, 642). Hij besluit zijn bespeling van het Metzler/Edskes-koororgel met de grote Toccata in e-moll (BWV 914), een werk dat Bach schreef voor klavecimbel. Het werk bestaat uit vier delen: Prelude, Un poco allegro, Adagio F en Fuga (allegro).

Op het hoofdorgel speelt hij vervolgens het vijfdelige Concerto in d-moll (BWV 596). Daarna voert hij de Partite diverse sopra ‘Sei gegrüßet Jesu gütig’ (BWV 768), de langste variatiereeks die Bach schreef. Het werk biedt een mooie gelegenheid om veel klankkleuren van het Naber-orgel (1844) te laten horen. Van den Houten besluit zijn concert met een toccata zonder fuga: de ‘dorische’ Toccata in d-moll (BWV 538a).

Sander van den Houten (1987) is sinds april 2017 organist van het beroemde Bätz-orgel uit 1762 in de Evangelisch Lutherse Kerk van Den Haag. Ook is hij titulair-organist van de Burgwalkerk en van de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk in Kampen.
Hij studeerde aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en behaalde daar zijn bachelor diploma. Hij volgde de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder (liturgiek), Arie Hoek (hymnologie en cantoraat), Conny de Jong (zang) en Aart Bergwerff (improvisatie). In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.
Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur). Hij volgt privé-lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland. Hij is dirigent van het Concertkoor Immanuël te Kampen en de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte. Hij is cantor van de Theologische Universiteit in Kampen. Ook is hij vaste begeleider van het Bovenkerk Kamerkoor onder leiding van Ab Weegenaar, het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor beide onder leiding van Rintje te Wies.

Het concert begint om acht uur ‘s avonds, toegang tien euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Adres:
St. Joriskerk, De Hof, 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Sander van den Houten.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2021-08-18 09:52:55

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar