Christelijke Muziek & Concertagenda

Dick Sanderman orgelconcert Amersfoort, Utrecht


Naam:
Dick Sanderman orgelconcert
Datum:
18 augustus 2021

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

De Rijssense organist en componist Dick Sanderman geeft op woensdagavond 18 augustus een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt muziek van Bancheri, Scheidemann, Lustig, Bach, Grieg, Adriaan C. Schuurman, Rutter en Mathias.
Adriano Banchieri (1568-1634) werkte als componist en organist in Bologna en omgeving. Zijn La Feliciana komt uit een bundel instrumentale muziek die in diverse bezettingen kan worden gespeeld. Op orgel klinkt het feestelijk wanneer trompetregisters mogen meedoen. De Toccata in G is een van de bekendste werken van Heinrich Scheidemann: een briljante solopartij voor de rechterhand, later ook met echo’s, tegenover een rustige begeleiding.
Jacob Wilhelm Lustig was ruim zestig jaar organist van de Martinikerk in Groningen. U hoort een Fantasia die afkomstig is uit een verzameling klavecimbelwerken, opgedragen aan prinses Anna, de echtgenote van de toenmalige stadhouder van de noordelijke provincies.
Van de beide bewerkingen over ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ is de eerste een voorbeeld van gemeentezangbegeleiding door de jonge Johann Sebastian Bach. De kerkenraad van Arnstadt riep hem in 1706 op het matje. Gewaagde harmonieën en grillige passagewerk tussen de regels veroorzaakten verwarring in de gemeente. De tweede bewerking dateert uit Bachs laatste periode: een koraaltrio dat zich kan meten met de triosonates. Aan het eind klinkt de gezangmelodie in het pedaal.
Iman de Zwarte, sinds 1994 kerkmusicus in Noorwegen, was vóór zijn emigratie enige tijd koster van de Nieuwe kerk (Leusderweg) in Amersfoort. Hij maakte de orgelbewerking van de bekende Holberg Suite van Grieg, van oorsprong een pianocompositie, maar bekend geworden in de versie voor strijkorkest. Het is een suite in achttiende-eeuwse stijl, als hommage aan de schrijver Holberg.
Adriaan C. Schuurman was van 1942 tot 1950 organist van de Joriskerk. De compositie over Psalm 84 dateert uit 1989 en werd geschreven voor Jan J. van den Berg, bij het 150-jarig bestaan van het Bätz-orgel van de Nieuwe kerk in Delft. De laatste twee van stukken John Rutter en William Mathias komen uit Engeland. William Mathias hanteerde in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een klankidioom met harde dissonanten. Ritmisch is zijn muziek wel altijd fris en vitaal.
Dick Sanderman (*1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij onder andere Daniel Roth, Hans Haselböck en Jean Guillou. In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Hij was bijna veertig jaar directeur van de Muziekschool in Rijssen.
[PETER SNEEP]

Adres:
St. Joriskerk, De Hof, 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Dick Sanderman.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2021-07-15 11:50:33

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar