Christelijke Muziek & Concertagenda

Rien Donkersloot orgelconcert Amersfoort, Utrecht


Naam:
Rien Donkersloot orgelconcert
Datum:
11 augustus 2021

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Rien Donkersloot geeft op woensdagavond 11 augustus zijn tweede concert in de zomerserie van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij bespeelt daarbij het Naber-hoofdorgel en ook het Metzler/Edskes-koororgel met literatuur en improvisaties.

De Jorisorganist sinds 2012 opent het programma op het koororgel, dat in 2019 werd uitgebreid met een tweede klavier. Het eerste muziekstuk is het Preludium in B, BuxWV 154 van Dieterich Buxtehude (1637-1707), voltooid door Martien de Vos. Het werk is geschreven door Buxtehude, maar niet afgemaakt. Het fragment bestaat uit ongeveer één bladzijde. Martien heeft het stuk in Buxtehude-stijl voltooid.
Na een improvisatie op het koororgel gaat het programma verder op het Naber-orgel aan de andere kant van de kerk. Het eerste werk dat daar klinkt is Preludium und Fuge in g moll, BWV 535 van Johann Sebastian Bach. Na een ingetogen preludium volgt een fuga met een thema waarin vier repeterende noten zitten. Die vier noten blijven het hele stuk herkenbaar, waardoor het stuk zelfs voor orgelleken goed te volgen is.
Op 7 juli improviseerde Rien Donkersloot een indrukwekkende koraalfantasie over de Geneefse melodie van Psalm 138 in de stijl van Max Reger (1873-1916). Tijdens het concert van vandaag klinken de echte noten van Reger zelf, met de ingetogen Melodia in B dur (op. 59/9) en het grillige Preludium in d moll, (op. 65/7).
De Preludium und Fuge in f moll, opus 35 van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) is een pianowerk. Het preludium is een lange melodie, die wordt begeleid door herhalende akkoorden. Net als bij de eerder gespeelde Bach-fuga, heeft ook deze fuga een thema met (maar liefst zes) herhalende noten. De Duitse organist en componist Christoph Bossert (1957) maakte het arrangement voor orgel.
Bent u er benieuwd naar of Rien Donkersloot deze concertavond weer zo’n bloedstollende improvisatie laat horen? Dan moet u zeker komen.
Na muziek van vier Duitse componisten eindigt het concert in Frankrijk en Engeland tegelijk. Het werk is van componist Louis Vierne (1870-1937). Hij was organist van de Notre Dame in de Franse hoofdstad Parijs. Het thema en een melodietje uit de Britse hoofdstad Londen, waar het wijsje vanaf de Elizabeth Tower (Nederlanders noemen ‘m Big Ben) – gespeeld door vijf klokken – al sinds 1859 klinkt. Het muziekstuk van Vierne heet dan ook Carillon de Westminster en is onderdeel van de fantasiestukken, ofwel de Pieces de Fantaisie (op. 54/6). Het werk is een wervelende variatiereeks in toccatavorm.
Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Adres:
St. Joriskerk, De Hof, 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Rien Donkersloot.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2021-07-29 16:08:24

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar