Christelijke Muziek & Concertagenda

Domorganist Jan Hage geeft concert in de Joriskerk Amersfoort, Utrecht


Naam:
Domorganist Jan Hage geeft concert in de Joriskerk
Datum:
21 juli 2021

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Domorganist Jan Hage geeft concert in de Joriskerk
Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht, geeft woensdagavond 21 juli 2021 concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan slechts vier werken, van in totaal drie componisten. Een programma met grote muziekstukken dus.
Hage opent met Sonate II in d-moll op. 60 van de Duitse componist Max Reger (1873-1916). Reger stond bekend om zijn complexe improvisatorische composities met grillige klankerupties en grote akkoorden, die worden afgewisseld met zeer verstilde passages en zangrijke gedeelten. De tweede sonate duurt een klein half uur en bestaat uit drie delen. In de kerk staan beeldschermen waarop de organist spelend te zien is. Concertbezoekers zien dan dat niet alleen Jan Hage het druk heeft met deze muziek, maar ook zijn assistenten die de registerknoppen bedienen.
De rest van het programma van Jan Hage speelt zich af in Frankrijk. Twee componisten, ongeveer tijdgenoten, van wie de namen een beetje op elkaar lijken, beiden werkzaam in Parijs. Marcel Dupré (1886-1971) was organist van de Saint-Sulpice. Van hem speelt Jan Hage Prélude et fugue op. 7 nr 2 en fa-mineur en Prélude et fugue op 7 nr 3 en sol-mineur. Dupré was een groot improvisator en dat is in zijn vaak speelse muziek terug te horen.
Maurice Duruflé (1902-1986) was 45 jaar lang organist van de Saint-Étienne-du-Mont, een kerk vlak bij het Panthéon. Hij liet een klein oeuvre na, omdat hij niet gauw tevreden was over zijn eigen composities. Jan Hage speelt de Suite op. 5, een driedelig werk dat net als Reger’s Sonate ongeveer een half uur duurt. De Prélude is ernstig en dramatisch. Het volgende deel, Sicilienne, is wat luchtiger. De ontlading komt in de onstuimige Toccata.
Jan Hage (1964) geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- tv- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles. In 2016 promoveerde hij aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam op een proefschrift over Willem Mudde en de kerkmuzikale vernieuwingsbeweging. Hij is organist van de Domkerk in Utrecht.
Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien spelen. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Adres:
St. Joriskerk, De Hof, 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Jan Hage.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2021-06-30 20:03:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar