Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcert Dromen als Messiaen in de Singelkerk Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Orgelconcert Dromen als Messiaen in de Singelkerk
Datum:
1 december 2020
Tijd:
2100u - 2200u
Omschrijving:

Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). Tijdens het orgelconcert, uitgevoerd door Jeroen Koopman, projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze beelden zijn integraal verbonden aan de specifieke klankkleur van elk orgel en elk orgel wordt bespeeld door de ‘eigen’ huisorganist, waardoor iedere uitvoering uniek is. Want: wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.
Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.
De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde.

Adres:
Herengracht 431, 1017 BR Amsterdam
Postcode:
1017BR
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs volwassenen:
€ 17,50
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00


Internetadres:
https://www.doopsgezindamsterdam.nl
Email adres:
info apenstaartje vdga.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Jeroen Koopman.
Telefoon:
020623 45 88


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-11-19 11:35:16

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.