Christelijke Muziek & Concertagenda

Klassiekers: Mozart, Haydn & Schubert - Apollo Ensemble Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Klassiekers: Mozart, Haydn & Schubert - Apollo Ensemble
Datum:
13 november 2020
Tijd:
20:15u - 22:15u
Omschrijving:

Klassiekers

Op 13 november 2020 speelt het Apollo Ensemble in De Waalse Kerk een programma vol absolute meesterwerken uit de klassieke periode. Met recht “klassiekers” dus!

Daarbij beginnen ze met wellicht de meest beroemde en meest uitgevoerde van Mozarts symfonieën: nr. 40 in g mineur, ook wel de Grote g mineur-symfonie genoemd (naast de "Kleine" g mineur-symfonie, die het Apollo Ensemble hier op 7 maart 2021 in De Waalse Kerk zal uitvoeren). Die populariteit geldt in het bijzonder voor de opening, die iedereen zal herkennen. Johannes Brahms, die de originele score aan zijn verzameling wist toe te voegen beschouwde het als “de kroon van zijn manuscriptencollectie”. Mozart schreef de symfonie in 1788, drie jaar voor zijn overlijden. Hoewel het stuk als zodanig als een van zijn “late” werken geldt, is de oorspronkelijke bezetting daarentegen juist opmerkelijk “vroeg”: fluit, 2 hobo’s, 2 hoorns, 2 fagotten en strijkers. Pas later voegde Mozart er klarinetten aan toe. Het Apollo Ensemble voert het stuk uit in deze oorspronkelijke bezetting, zonder klarinetten dus.

Het tweede meesterwerk van vanavond is het 11e pianoconcert in D majeur van Joseph Haydn, dat stamt van rond 1780. De sterke invloed die Haydn en Mozart op elkaar hebben gehad is hierin duidelijk te horen. Het concert is heel fantasierijk geschreven, heeft een prachtig poëtisch middendeel en een uiterst levendig, humoristisch slotdeel. Je zou kunnen zeggen dat Haydn de levendige kant van Mozart en de tragische kant van Schubert belicht. Zo vormt het 11e pianoconcert een prachtige verbinding tussen deze klassieke meesterwerken.

Franz Schubert is bij velen vooral bekend om zijn imposante en romantische liederenoeuvre, maar staat met beide benen stevig in de klassieke traditie. Hij liet zich in 1816 – op 19-jarige leeftijd! – voor zijn 5e symfonie in B♭ majeur inspireren door Mozarts 40e en koos voor dezelfde bezetting. Heel bijzonder, daar Schuberts andere symfonieën een uitgebreidere bezetting hebben. Het eindresultaat en slotstuk van de avond mag er wezen: typisch Schubert, met een duidelijke echo van Mozarts 40e symfonie.

Programma

W.A. Mozart Symfonie nr. 40 in g mineur (KV 550)
J. Haydn Pianoconcert nr. 11 (Hob. XVIII/11)
F. Schubert Symfonie nr. 5 in B♭ majeur (D 485)


Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap met musici uit alle windstreken, gevestigd in Nederland. Artistiek leider/ concertmeester is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra.

Het Apollo Ensemble onderzoekt en speelt repertoire uit een periode die meer dan drie eeuwen omspant. Van ongeveer 1600 tot 1930, dus barok, klassiek en vroege romantiek. En doordat de omvang van het ensemble sterk kan wisselen, is dit repertoire ongekend breed en veelzijdig. Bovendien kan de variatie in de bezetting ook variatie en extra kleur geven aan concertprogramma’s. Een symfonie en een triosonate naast elkaar: waar vind je dat? De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen. Bach, Händel, Haydn, Mozart, voor hen willen de musici van het Apollo Ensemble zich ambassadeurs voelen.

Adres:
De Waalse Kerk - Walenpleintje 159
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Apollo Ensemble

Entreeprijs volwassenen:
€ 30,00
Entreeprijs kinderen:
€ 35,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
Rolstoelplaatsen beschikbaar
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
https://www.dewaalsekerk.nl/agenda/2020-2021/klassiekers-mozart-haydn-schubert/apollo-ensemble/
Email adres:
info apenstaartje dewaalsekerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van De Waalse Kerk.
Telefoon:
0206232074

Kaarten:
https://dewaalsekerk.nl/agenda/2020-2021/klassiekers-mozart-haydn-schubert/apollo-ensemble/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-08-14 14:17:35

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.