Christelijke Muziek & Concertagenda

Matthäus Passion Gouda, Zuid-Holland


Naam:
Matthäus Passion
Datum:
27 maart 2020

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.30u - 23.00u
https://indebuurt.nl/gouda/?p=94403&IDBPreview=1582638139
Omschrijving:

Op 27 maart zingt Toonkunst Gouda in de Goudse Sint-Jan voor de 46ste keer in haar 102-jarige bestaan de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.
De Matthäus van Bach is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs uit de Bijbel en verhaalt over de laatste dagen in het leven van Jezus en van zijn kruisdood. Tijdens het leven van Bach is het maar drie keer uitgevoerd en na zijn dood duurde het nog tachtig jaar voor het weer ontdekt werd. Deze Passie is ongekend populair in Nederland. Ieder jaar in de weken voor Pasen zijn er ettelijke honderden concertuitvoeringen in Nederland te beluisteren op TV, radio en in kerken en concertzalen. In geen ander land is de fascinatie voor dit werk, dat Bach componeerde in 1729, zo groot als hier.
Dat is geen wonder want de muziek en de teksten laten zich beluisteren als een opera. Jezus, een jonge en progressieve prediker komt in aanvaring met religieuze en wereldlijke machthebbers. Zijn kruisiging leidt uiteindelijk tot het ontstaan van de Christelijke kerk. Alle mogelijke emoties komen in het stuk voor. De angst van de discipelen voor de gevolgen van de woorden en daden van de dappere Jezus, de woede en de schijnheilige achterklap van de priesters, de onverschilligheid van de Romeinse landvoogd en de opgezweepte razernij van het volk. Al deze emoties weergaloos in muziek gevat door Johann Sebastian Bach.

Toonkunst Gouda voert de drie uur durende Matthäus doorgaans om het jaar uit, de uitvoeringen trekken veel publiek en zijn vaak een mooi alternatief voor de beroemde uitvoeringen van het Bachkoor in Naarden.
Dit jaar staat de Matthäus van Toonkunst Gouda onder leiding van de nieuwe dirigent Niels Kuijers. Tijdens de voorbereidingen en de repetities is hij met veel elan bezig om nieuwe muzikale en tekstuele accenten te leggen die ook deze uitvoering weer plaatst in die reeks van zich steeds vernieuwende Goudse Matthäus Passions.



Goudse Sint-Jan, 27 maart 2020, aanvang 19.30.
Kaarten: €35 (jongeren tot en met 18 jaar €25) incl. programmaboekje en pauzeconsumptie. Zie www.toonkunstgouda.nl

Adres:
Sint-Jan
Postcode:
2801 JW
Plaats:
Gouda (Boek overnachting in Gouda)
Dagje uit in Gouda | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Als altijd zijn er prachtige vocale solisten te beluisteren tijdens het concert: Evangelist: Seil Kim, tenor, Christus: Mattijs van de Woerd, bas, Maria Valdmaa, sopraan, Esther Kuiper, alt, Jan-Willem Schaafsma, tenor en Frans Fiselier, bas, verder treden op Ralph Rousseau, viola da gamba en Aart Bergwerff, continuo. Het Gouds Jong Vocaal is er voor de partijen die vroeger door een jongenskoor werden gezongen, maar waarvoor tegenwoordig een gemengd jeugdkoor gelukkig de gangbare praktijk is.
De begeleiding is weer in vertrouwde handen van het Holland Symfonie Orkest.

Entreeprijs volwassenen:
€ 35,00
Entreeprijs kinderen:
€ 25,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Email adres:
secretariaat apenstaartje toonkunstgouda.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Toonkunst Gouda.
Telefoon:
0650694102

Kaarten:
www.toonkunstgouda.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-03-04 18:19:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar