Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen: Maria voor Maria Loppersum, Groningen


Naam:
Capella Groningen: Maria voor Maria
Datum:
15 maart 2020

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - u
Omschrijving:

Dat we tegenwoordig het begrip Bourgondisch nog vanzelfsprekend gebruiken voor een luxe levensstijl is onder meer te danken aan Maria van Bourgondië (1457-1482). Hoewel ze door een tragisch ongeval maar 25 jaar oud werd, was zij een spilfiguur voor het voortbestaan van de rijkdom in de Bourgondische gewesten, waar ook de Zuidelijke Nederlanden toe behoorden. Toen haar vader, Karel de Stoute, omkwam in de slag bij Nancy (1477) erfde Maria een rijk dat dreigde te verbrokkelen, met een lege schatkist en onvrede onder het volk. Door haar tactvolle aanpak en door haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk wist ze het tij te keren en de welvaart aan het Bourgondische hof te behouden.

Al sinds de 14e eeuw was het hof bekend om zijn grote hofkapel en rijke muziekleven. Daarom is het verbazend dat er nauwelijks muzikale handschriften te vinden zijn die direct in verband staan met de vroege Bourgondische hofkapel. Dit verandert rond de tijd van Maria van Bourgondië. Waarschijnlijk gemaakt in opdracht van haar vader, Karel de Stoute, is het beroemde koorboek van de hofkapel, nu bekend als manuscript Brussel 5557. Ook de befaamde Chigi Codex, bewaard in de Vaticaanse bibliotheek, heeft zijn oorsprong aan het Bourgondische hof en is ontstaan in de tijd van Maria of vlak daarna. Dat is het oudst bewaard gebleven handschrift dat gemaakt is door kopiist Petrus Alamire. Zijn hechte samenwerking met het hof bleef bestaan onder Filips de Schone en Margaretha van Oostenrijk, de twee kinderen van Maria van Bourgondië. Voor hen maakte Alamire een aantal van de mooiste en rijkst versierde koorboeken uit de geschiedenis, met muziek van grootmeesters van de Vlaamse polyfonie.

De figuur van Maria van Bourgondië inspireert nog steeds omdat ze in onze zuidelijke gewesten met tactische verbonden de welvaart en culturele bloei wist te behouden, die na de gewelddadige expansiedrift van haar vader dreigden te verbrokkelen. Capella Groningen wil haar op een bijzondere manier centraal stellen in dit concertprogramma, door motetten voor haar naamheilige te zingen uit de koorboeken van het Bourgondische hof. Daarbij putten we uit de boeken die gemaakt zijn ten tijde van Maria van Bourgondië en haar twee kinderen. Naast de twee eerdergenoemde handschriften zijn werken gekozen uit het koorboek van Filips de Schone, het koorboek van Margaretha van Oostenrijk en haar prachtig vormgegeven chansonnier.

Het programma biedt een keur aan motetten van drie generaties Vlaamse polyfonisten, van Dufay tot Josquin. Deze worden afgewisseld met delen van aan Maria gewijde miscomposities. Pierre de la Rue, hofcomponist ten tijde van Filips en Margaretha, heeft een belangrijke plaats in het programma. Van Antion Busnois, de belangrijkste componist van Maria van Bourgondië zijn helaas weinig Mariamotetten in de koorboeken overgeleverd. Enkele van zijn chansons zullen in het concert als instrumentaal intermezzo klinken, uitgevoerd door een blokfluitensemble, bestaande uit Joske van der Hoeven, Marion Widman en Gerrie Jonker.

Naast grote namen staan er ook werken van iets minder bekende componisten op het programma, zoals Marbrianus de Orto en Johannes Regis. Van deze laatste is bijvoorbeeld het Motet Ave rosa speciosa, dat naast een dubbele cantus firmus op een gregoriaanse melodie ook fragmenten van het populaire lied L\'homme armé verwerkt in de baspartij, wat het motet mogelijk in verband brengt met de L\'homme armé traditie van de Orde van het Gulden Vlies, een ridderorde verbonden aan het Bourgondische hof.

Omdat de notatie van muziek indertijd zo vervlochten was met grafische en beeldende kunst en omdat de handschriften waaruit de muziek afkomstig is kunstwerken op zich zijn, krijgen de originele bronnen een prominente plaats bij de concerten. Afbeeldingen van de handschriften zullen zichtbaar zijn voor het publiek.

Toegang: aan de kerk € 14,50; voorverkoop/reservering € 13; jonger dan 12 jaar gratis / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5

Kaartreservering: reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698. www.capellagroningen.nl.

Adres:
Petrus en Pauluskerk, Kerkpad 1
Postcode:
9919 HG
Plaats:
Loppersum (Boek overnachting in Loppersum)
Dagje uit in Loppersum | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 14,50
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
https://www.capellagroningen.nl/
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.
Telefoon:
0503095698


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-02-05 13:11:02

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.