Christelijke Muziek & Concertagenda

Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler: 'Weerklank van eeuwen’: Pärt, Josquin & Hildegard Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler: 'Weerklank van eeuwen’: Pärt, Josquin & Hildegard
Datum:
4 oktober 2020

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:15u - 18:15u
Omschrijving:

Ensemble Hermes richt zich met haar historische uitvoeringspraktijk - we zingen uit de oorspronkelijke mensuraal notatie – op de polyfonie in de breedste zin van het woord. Vanuit onze ervaring met de polyfonie van de 16de eeuw gaan we op zoek naar verbindingen in de muziek in vroegere en latere perioden. Zowel het vroege gregoriaanse repertoire als de muziek van hedendaagse componisten passen goed bij wat ons voor ogen staat. Deze afwisseling wordt door het publiek, zo merken wij, ook zeer gewaardeerd.

In dit programma overzien we vele eeuwen. Van de melodische rijkdom van Hildegard von Bingen uit het hart van de Middeleeuwen naar de hoge polyfonie van Josquin tot aan de herontdekking ervan in een eigentijds idioom door Arvo Pärt.

Begin en einde van het concert vormen twee werken van Hildegard. De Antifoon De Sancta Maria (met psalm) gezongen door een vrouwen schola, de dames van het ensemble, en als sluitstuk een bewerking van Ave Generosa voor het gehele ensemble.

Twee werken van Josquin vormen het hart van het programma. Het motet ‘Miserere mei, Deus’, een monumentale en muzikaal meesterlijke zetting van de bekende boetpsalm 51 en de motet-cyclus ‘Vultum tuum deprecabuntur’, een cyclus van kortere Maria motetten.

Centraal staat het Magnificat van Arvo Pärt, een van de stukken waarmee hij wereldfaam bereikte. Voor ons biedt dit werk van Pärt een uitgelezen mogelijkheid om onze praktijk van het rondom een standaard te zingen met een modern stuk in de praktijk te brengen.

Het geheel van het programma duurt ongeveer een uur. Het ensemble bestaat uit 12 zangers gevormd rondom een solistenkwartet. Het ensemble zingt zowel tutti als solistisch, rondom de voor haar speciaal ontworpen muziekstandaard en los van de standaard in kooropstelling.

Adres:
Walenpleintje 159
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 16,00


Internetadres:
http://www.dewaalsekerk.nl/agenda/2019-2020/weerklank-van-eeuwen-paert-josquin-hildegard/hermes/
Meer concerten:
Alle concerten van De Waalse Kerk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-01-21 15:30:10

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.