Christelijke Muziek & Concertagenda

Psalmen van synagoge naar kerk Kampen, Overijssel


Naam:
Psalmen van synagoge naar kerk
Datum:
30 november 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 21.30u
Omschrijving:

Kampen – Op zaterdag 30 november geeft het Vocaal Ensemble Magnificat een bijzonder themaconcert in de Bovenkerk.
Psalmen behoren tot de oudste en geliefdste poëzie. De bakermat is de tempelliturgie in het oude Israël. In dit programma klinken composities uit de synagogale traditie en uit de West-Europese traditie van navolgers van Calvijn en Luther. Deze boeiende ontwikkeling wordt geïllustreerd met mooie composities.
Aan dit unieke programma zal Davìd Naïn, voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam medewerking verlenen. Zo zal hij bij enkele composities uit de synagogale praktijk de voorzangersrol op zich nemen. Daarnaast geeft hij een korte toelichting over de uitvoeringspraktijk van de Psalmen in de synagoge vroeger en nu.
Vervolgens bevat het programma voorbeelden van psalmcomposities uit de uitvoeringspraktijk van de eerste eeuwen tot in de twintigste eeuw. Margreeth Verboom, de dirigente, heeft daarbij een bijzonder oude psalmmelodie op het programma kunnen plaatsen die al in de eerste eeuwen gebruikt werd in de synagoge. Deze is als een zwerfsteen overgeleverd via het gregoriaans en vormt samen met de tekst een concrete verbinding met de bakermat van de Psalmen.
Dit boeiende programma bevat dus een dwarsdoorsnede van de ontwikkeling van de psalmen in joodse en christelijke traditie. Het bevat onder meer een composities van Lewandowski, Goudimel, Sweelinck, Mendelssohn en Kodaly.
Vincent van Laar zal Magnificat, voorzanger en publiek begeleiden en ook als gewaardeerd solist de klavieren van het Reilorgel bespelen.
De concertbezoekers zelf nemen ook actief deel aan het programma door beurtzang die zijn wortels heeft in de structuur van de Psalmen. Het belooft een boeiende avond te worden waaraan ook de luisteraar zijn steentje bijdraagt.

Adres:
Bovenkerk
Postcode:
8266LV
Plaats:
Kampen (Boek overnachting in Kampen)
Dagje uit in Kampen | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble

Uitvoerenden:
Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Margreeth Verboom
Vincent van Laar - Orgel
Davìd Naïn - Chazan

Entreeprijs volwassenen:
€ 10,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble Magnificat.
Telefoon:
0627559412


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-11-04 21:07:23

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar