Christelijke Muziek & Concertagenda

‘In Freundschaft’; Ensemble Odyssee in Westerkerkmuziek met muziek rondom Bach Veenendaal, Utrecht


Naam:
‘In Freundschaft’; Ensemble Odyssee in Westerkerkmuziek met muziek rondom Bach
Datum:
12 oktober 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 12 oktober wordt om 16.00 uur in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert gegeven door het Ensemble Odyssee. Het barokensemble is in Amsterdam gevestigd en ziet zichzelf als één van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland.
De vier componisten waarvan muziek gespeeld wordt - Georg Philipp Telemann, Johann Friedrich Fasch, Christoph Graupner en Johann Sebastian Bach - zijn met elkaar verbonden door een gebeurtenis in het jaar 1722: de dood van Johann Kuhnau, Thomaskantor in Leipzig. Het bestuur van de Thomaskirche was dringend op zoek naar een opvolger en bovengenoemde vooraanstaande componisten kwamen voor de post in aanmerking. Zoals we weten heeft Bach de "strijd" uiteindelijk gewonnen, hoewel hij eigenlijk de laatste keus was: nadat Telemann als eerste werd uitgekozen en het eervolle aanbod vervolgens afsloeg, trokken ook Fasch en Graupner zich terug, om zo Bach vrij baan te laten.
De rivaliteit tussen de vier heren weerspiegelt zich in de bezetting van de werken op het programma: het zijn overwegend concerten waarin één instrument een solistische rol speelt. Natuurlijk heeft er nooit een echte confrontatie tussen de componisten plaatsgevonden en kan zo'n samenspel tussen "concurrerende" collega's alleen maar op vriendschappelijke basis plaatsvinden, daarom is de titel In Freundschaft. Alle vier de componisten hebben in elk genre dat in dit programma voorkomt muziek geschreven; een suite, een ouverture en concerten met blokfluit, hobo en klavecimbel in de solo rol. Het is dus slechts een voorbeeld van een selectie uit dit repertoire en illustreert de verschillende bezettingen die men met een negenkoppige groep kan creëren, het contrast tussen solo en tutti, kamermuziek en orkestspel en anderzijds ook het vervagen van deze grenzen.
Het ensemble maakt gebruik van baanbrekend musicologisch onderzoek om de grenzen van hun artistieke creativiteit te verleggen. Door middel van de historische uitvoeringspraktijk wordt gepoogd om klanken uit het verleden te doen herleven en aan het moderne publiek te presenteren.
De entree is gratis, maar bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie kan worden gevonden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Kernbezetting: Eva Saladin (viool), Anna Stegmann (blokfluit), Georg Fritz (hobo) en Andrea Friggi (klavecimbel).

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-10-05 22:16:54

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar