Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo met Ensemble Quadrivium op het feest van St. Michaël Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo met Ensemble Quadrivium op het feest van St. Michaël
Datum:
29 september 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - u
Omschrijving:

Op zondag 29 september wordt in de Grote of St. Bavokerk om 19:00 uur een bijzondere vesper uitge-voerd met het Ensemble Quadrivium en vioolsolisten. De vesper staat in het teken van het feest van St. Michael. Uitgevoerd worden werken van Grandi, Marenzio en Cazatti.

Sint Michaël is een christelijk herfstfeest dat tegenwoordig steeds meer als een oogstfeest gezien mag worden. Het Concilie van Mainz heeft in 813 besloten dat 29 september een feestdag is voor de aarts-engel Michaël en alle andere engelen. Voor deze datum is gekozen omdat er op deze dag een basiliek in Rome gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Volgens de overlevering was hij op de plek waar deze basiliek is gebouwd verschenen. Michaël was de aanvoerder van de hemelse engelen tegen de duivel en andere duistere figuren. Hij versloeg de duivel die veranderd was in een draak (Sint Joris heeft dit eeu-wen later overgenomen en begeleidt de zielen van de overledenen in het hiernamaals, hij stortte de zondaars hierbij in het vagevuur terwijl de anderen naar de hemel gingen…….

Het Ensemble Quadrivium voert muziek uit van de componisten Grandi, Maurenzio en Cazatti. In al de uitgevoerde werken wordt de link gelegd met het feest van St. Michael. Wat precies verklappen we natuurlijk niet!

Luca Marenzio werd rond het midden van de 16e eeuw in Italie geboren. Tegen 1581 was zijn muziek intens populair geworden, te zien aan de frequentie waarin zijn gepubliceerde boeken met madrigalen herdrukt werden. Hij is vooral beroemd door zijn talrijke madrigalen. Hij componeerde onder meer 500 madrigalen een groot aantal motetten en andere kerkelijke werken.

Allesandro Grandi die aan het einde van de 16e eeuw werd geboren was aan het begin samen met Monteverdi verbonden aan de Marcusdom in Venetië . Hij stierf in 1630 aan de pest. Zijn muziek wordt gekenmerkt door de grote emotionele lading. Ook hij was een populaire componist, niet alleen in Italië, maar ook in Duitsland en Nederland.

Cazzati werd aan het begin van de 17e eeuw geboren. Hij is tegenwoordig vrijwel onbekend, maar hij stond zo goed aangeschreven dat hij in 1657 niet eens behoefde te solliciteren naar de vrij gekomen positie van Maestro di Cappella in Bologna. Direct na zijn benoeming voerde hij een aantal radicale muzikale hervormingen door die hem door de muzikale gemeenschap niet in dank werden afgenomen. Deze radicale hervormingen hebben geleid tot persoonlijke conflicten met andere leden van de cappel-la. Van het werk van Maurizio Cazzati is weinig bewaard gebleven. Wel wordt tegenwoordig zijn in-strumentale muziek beschouwd als invloedrijk voor de verdere ontwikkeling van de muziek. Zijn opus 35 (1665) is het eerste bekende voorbeeld van een trompetsonate.

Deze vesper wordt uitgevoerd door het Ensemble Quadrivium. Quadrivium is een ensemble dat zich specialiseert in het repertoire uit de Lage Landen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Deze geraffi-neerde en complexe muziek wordt tot leven gebracht met behulp van een uniek instrumentarium. Het ensemble staat onder leiding van de tenor Guido Groenland, die aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht solozang en opera studeerde.

Adres:
Grote of St.-Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-09-15 19:30:10

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar