Christelijke Muziek & Concertagenda

Toon Hagen bespeelt het Hinszorgel in de Bovenkerk te Kampen Kampen, Overijssel


Naam:
Toon Hagen bespeelt het Hinszorgel in de Bovenkerk te Kampen
Datum:
25 juli 2019
Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

25 juli 2019, Toon Hagen
Zwolle en Kampen, twee naburige steden, beide met monumentale kerken en monumentale orgels; beide ook Hanzesteden langs de IJssel. Soms strijden ze onderling om de eer, maar veel meer is er een sterke band. Zo komt Toon Hagen, organist van de Zwolse Michaëlskerk, regelmatig spelen in de Bovenkerk. Daar onderscheidt Toon zich als een veelzijdig musicus, die werken speelt van de grote orgelcomponisten: Bach, Mendelssohn-Bartholdy en Reger. Maar ook hedendaagse composities schuwt hij niet. Van Simeon ten Holt speelt Toon een werk dat oorspronkelijk voor piano is gecomponeerd, maar ookheel mooi tot klank kan komen op het Hinszorgel. Tot slot klinkt werk van Toon Hagen zelf, ‘Domine, Dominus noster’, een partita en fantasie over de melodie van Psalm 8. Het op eigentijdse manier uitwerken van kerkmuziek is Toon als componist wel toevertrouwd. Fijn dat hij hiervoor dit Kamper Hinszorgel in al zijn facetten tot klinken kan brengen.

Toon Hagen is als cantororganist verbonden aan de Grote Kerk of St. Michaelskerk te Zwolle. Zijn orgel- opleiding begon bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak orgel bij Rienk Jiskoot en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie bij Bert Matter. Naast het leiden van de Michaëlscantorij, geeft hij ook leiding aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in
de Michaëlskerk. Hij componeerde o.a. motetten, liedbewerkingen voor koor, orgel en orkest en een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik. Het Requiem “Koester de namen”verscheen in 2016 op CD. In december 2017 vond de succesvolle premičre plaats van het werk “Going on II”. Een compositie voor 2 piano’s met een tijdsduur van ongeveer vijftig minuten. Tevens is Toon actief als docent en concertorganist. Regelmatig programmeert hij naast het “klassieke” orgelrepertoire ook werk van eigen hand en diverse Nederlandse componisten.
Zo vertolkte naast het beroemde “Canto Ostinato” ook “Neither shadow nor prey” van Simeon ten Holt in een eerste versie voor orgel. Zie voor meer info: www.toonhagen.nl

Adres:
De Bovenkerk Kampen
Postcode:
8261JX
Plaats:
Kampen (Boek overnachting in Kampen)
Dagje uit in Kampen | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.debovenkerk.nl/orgelconcerten/
Email adres:
harryhaasjes apenstaartje solcon.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Concertcommissie Bovenkerk Kampen.
Telefoon:
0628124366


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-06-28 11:39:49

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.