Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo: Leeuwarden meets Haarlem Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo: Leeuwarden meets Haarlem
Datum:
21 juli 2019
Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 21 juli (19:00 uur) bespeelt de organist van het Leeuwarder Müllerorgel, Theo Jellema, in een orgelvesper het Müllerorgel van de Oude Baaf. Jellema (1955) speelt werken van J.S. Bach en Piet Post (1919 – 1979).
Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te en behaalde zijn solo-diploma met on-derscheiding in 1978. Naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeu-warden en als docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen heeft hij een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Japan.
Theo Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van historische orgels (najaar 2013 verscheen een cd met 17-eeuwse Noord Duitse orgelmuziek, opgenomen op het Garrels-orgel van Purmerend) en leidt orgelreizen. Hij is tevens werkzaam als orgeladviseur.
Het hoofdorgel van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden is in de jaren 1724-1727 Christian Müller gebouwd. Inderdaad de bouwer van het Mullerorgel in de Oude Baaf. Na 14 maanden echte bouwtijd was het instrument zover klaar dat er een keuring kon plaats vinden. De drie keurmeesters waren zeer tevreden. Na afloop werd men “op den Raadhuijse in de groote Reghtkamer met een glas wijn en sijn toebehooren onthaald”. Het stadsbestuur smaakte het genoegen de Grote Kerk met een prachtig orgel te hebben verrijkt “overeenkomende met de grootte en ’t aansien van dese Hoofdstad der Provintie”. Het was dan ook een schitterend instrument geworden. Nog steeds wordt het Leeuwarder Müllerorgel beschouwd als één van de belangrijkste orgels van Nederland “overeenkomende met de grootte en ’t aansien van dese Hoofdstad der Provintie”.
Jellema speelt naast werk van J.S. Bach ook werken van een voorganger in Leeuwarden, Piet Post die in 1979 op 60-jarige leeftijd overleed. Tijdens zijn studie was hij organist in Amstelveen en Weesp. Ook werkte hij als koordirigent. In 1949 werd hij organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Breda. Een jaar later volgde hij George Stam op als cantororganist van de Grote Kerk te Leeuwarden en diri-gent van Toonkunstkoor Concordia. Later werd hij ook nog dirigent van diverse kerk- en schoolkoren en de Leeuwarder Bachvereniging. Daarnaast was hij docent aan de kweekschool Mariënburg en sinds 1970 aan het Gemeentelijk Muziekinstituut en de Muziek pedagogische Academie. Piet Post schreef orgelwerken, koorwerken, sololiederen, werken voor diverse solo-instrumenten, werken voor carillon en werken voor (strijk)orkest. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een gematigd moderne stijl. Het idioom dat hij gebruikte omschreef hij zelf als ‘Niet modern, in ieder geval niet experimenteel. Ik schilder graag en geef de inhoud van het lied in klankkleuren weer. Je zou kunnen zeggen een impressionist…Ja, dat werken met kleuren, prachtig!’.

Adres:
Grote of St.-Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Theo Jellema (orgel)

Entreeprijs:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.
Telefoon:
0640709077


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-06-25 20:06:12

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.