Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo: Oude Bavo Cantorij met Alleluja Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo: Oude Bavo Cantorij met Alleluja
Datum:
7 juli 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

In de serie ’Zomeravondmuziek in de Bavo’ is het op 7 juli de beurt aan de Oude Bavo Cantorij van de Grote of St. Bavokerk. De vesper (aanvang 19:00 uur) vindt plaats in het intieme gedeelte van de kerk, het koor, waar vroeger de mis werd opgedragen en de getijdendiensten plaatsvonden.

Het opvallendste werk op het programma is het stuk 'Alleluia' van de Amerikaanse componist Randall Thompson (1899-1984). Op 9 juli is het precies 35 jaar geleden dat hij overleed. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is 'Alleluia' een ingetogen stuk. Dit heeft alles te maken met het ontstaansjaar 1940, met de bezetting van Frankrijk door Nazi-Duitsland als directe aanleiding. Het ging op 8 juli van dat jaar in première.

De componist schreef er zelf over: A very sad piece. The word "Alleluia" has so many possible interpre-tations. The music in my particular Alleluia cannot be made to sound joyous. It is a slow, sad piece, and...here it is comparable to the Book of Job, where it is written, "The Lord gave and the Lord has taken away. Blessed be the name of the Lord.

Het bestaat uit een onafgebroken herhaling van het woord 'Alleluia', pianissimo beginnend en aanzwellend tot fortissimo. met alleen aan het slot een 'Amen'. De andere koorwerken - alle a cappella - die klinken zijn van de Zweed Otto Olsson (Psalm 120) en de Italiaan Bruno Bettinelli ('Ave Maria').
Henny Heikens bespeelt het Müller-orgel in deze dienst. Als tegenhanger van 'Alleluia' besluit de avond met het uitbundige 'Hora gaudiosa' ('Vreugde-uur') van Marco Enrico Bossi.

Het koor staat onder leiding van stads- en kerkorganist Anton Pauw (1961). Hij is sinds 1991 kerkelijk organist van de Grote of St.-Bavokerk en werd daarmee naast stadsorganist Jos van der Kooy een van de twee vaste bespelers van het Christian Müllerorgel (1738). In 1998 werd hij benoemd tot cantor van de Grote en Nieuwe Kerk van Haarlem en geeft in die functie leiding aan het koor van beide kerken, de Oude Bavo Cantorij. Hij is ook actief als dirigent van andere vocale ensembles. Hij studeerde orgel (do-cent: Piet Kee) en kerkmuziek (docenten: Jan Boeke en Klaas Bolt) aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde voor deze vakken het Diploma Uitvoerend Musicus resp. het Praktijkdiploma. Hij componeerde diverse werken voor orgel en koor, waarvan er verscheidene werden uitgegeven. Zijn spel werd vastgelegd op radio, TV en op verschillende CD’s.

Henny Heikens (1960) bespeelt het orgel. Hij studeerde orgel bij Piet Kee en Jacques van Oortmerssen aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. In 1984 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musiccus. Aan hetzelfde instituut voltooide hij bovendien de studies Kerkmuziek (bij Jan Boeke en Klaas Bolt) en Koordirectie bij Jan Pasveer. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij on-der andere Bernard Winsemius en behaalde eveneens het diploma Uitvoerend Musicus. In 1985 ver-wierf hij de eerste prijs tijdens het NKV Beiaard Concours te Rotterdam. Momenteel is Henny Heikens cantor-organist van de Oude Kerk te Rijswijk, docent Kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, dirigent van het Rotterdams oratoriumkoor ‘Canticum Novum’ en stadsbeiaardier van Be-verwijk en maakt deel uit van het barok-ensemble ‘Barocco Locco’.

Adres:
Grote of St.-Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw en Henny Heikens (orgel)

Entreeprijs:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.
Telefoon:
0640709077


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-06-25 19:59:50

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar