Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcerten van Rheinberger en Poulenc Veenendaal, Utrecht


Naam:
Orgelconcerten van Rheinberger en Poulenc
Datum:
29 juni 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 29 juni om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert gegeven waarin twee oud-Veenendaalse musici een belangrijke rol spelen: Gerben Budding op orgel en Allard Hartkamp op cello. Beiden hebben in Veenendaal de eerste schreden op hun muzikantenloopbaan gezet. Op het programma staan 2 omvangrijke werken: de Suite voor orgel, viool, cello en strijkorkest in c-mineur, op. 149, van de Liechtensteiner Joseph Rheinberger en het fameuze Concert voor orgel, strijkorkest en pauken in g-mineur van Francis Poulenc. Speciaal voor deze gelegenheid is een Veenendaals projectorkest samengesteld bestaande uit 20 strijkers en een paukenist en onder leiding van Ad Verhage. Met dit feestelijke concert sluit de concertserie Westerkerkmuziek op een spectaculaire wijze het jubileumjaar van het Skrabl-orgel af.
Rheinberger was een productieve componist. Zijn religieuze werken omvatten twaalf missen (één voor dubbel koor, drie voor vier stemmen a capella, drie voor vrouwenstemmen en orgel, twee voor mannenstemmen en één met orkest), een Requiem en een Stabat Mater. Zijn andere werken omvatten verschillende opera's, symfonieën, kamermuziek en koorwerken. Vandaag wordt Rheinberger vooral herinnerd door zijn uitgebreide en uitdagende orgelcomposities; zijn orgelsonates werden ooit beschouwd als ongetwijfeld de meest waardevolle toevoeging aan orgelmuziek sinds de tijd van Mendelssohn. Ze worden gekenmerkt door een geslaagde vermenging van de moderne romantische geest met een meesterlijk contrapunt en een waardige orgelstijl.
De opdracht tot een orgelconcert kwam in 1934 van Poulencs mecenas Winnaretta Singer. Zij wilde een stuk voor orgel en kamerorkest met een eenvoudige orgelpartij, zodat zij deze misschien zelf zou kunnen spelen. Echter het werk dat Poulenc in gedachte had was groots en ambitieus en hij liet de oorspronkelijke opdracht daarom al snel los. Hij had nooit eerder voor orgel gecomponeerd en daarom ging hij zich verdiepen in de grote barokke orgelwerken van Johann Sebastian Bach en Dieterich Buxtehude. Invloeden hieruit geven het stuk een neobarokke uitstraling. Het stuk bestaat uit één deel waarin zeven tempowisselingen zijn aangegeven. Ieder deel ademt een andere sfeer. Met name de eerste delen zijn sterk en dramatisch met indrukwekkende orgelakkoorden; de middelste delen zijn rustiger.
De entree is gratis, maar aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Gerben Budding is recent benoemd tot hoofdorganist aan de st. Janskerk in Gouda. Allard Hartkamp, cello, werkt en woont al enkele jaren als musicus in het Zwitserse Zürich met zijn vrouw Sylviya. Zij is violiste en zal ook solo spelen op dit concert. Het geheel staat onder leiding van Ad Verhage.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-06-23 15:32:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar