Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek met Haarlems tintje in de Oude Baaf Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek met Haarlems tintje in de Oude Baaf
Datum:
30 juni 2019
Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 30 juni wordt om 19:00 uur in de Grote of St.-Bavokerk Haarlemse getinte vesper uitgevoerd. Twee van de vier uitvoeren (sopraan Michelle Mallinger en fluitiste Jonate Droogers) wonen in Haarlem en organist Anton Pauw is stads- en kerkorganist van de Oude Baaf. Samen met tenor Joost van Velzen vormen zij het muzikale hart van een vesper waar niet alledaagse muziek wordt uitgevoerd.
In de vesper wordt het werk ‘Trois oraisons’ van Langlais en het ‘Maginficat’van Naji Hakim uitgevoerd. Langlais is geen onbekende in de Grote of St.-Bavokerk, omdat hij daar zelf in 1971 opnames heeft gemaakt voor een LP. Zijn muziek spreekt vooral aan omdat ze natuurlijk is, niet gezocht of geforceerd. Meditatieve delen hebben werkelijk sfeer, levendige stukken stralen een spontane vreugde uit. Zijn composities duren nooit onnodig lang en hebben een overzichtelijke opbouw; zijn klankidioom is eigentijds en dissonantrijk, maar ook die dissonanten klinken functioneel.
Jean Langlais (1907 – 1991) verloor op tweejarige leeftijd zijn gezichtsvermogen. Ondanks deze handi-cap studeerde hij orgel bij Marcel Dupré tegelijk met Olivier Messiaen. Langlais keerde na zijn studies terug naar het Parijse blindeninstituut, waar hij 40 jaar les gaf. Hij gaf ook les aan de Schola Cantorum van 1961 tot 1976. Het was echter vooral als organist dat hij naam maakte en in de voetstappen trad van César Franck en Charles Tournemire als Organiste Titulaire aan de Basilica van Sainte Clotilde in Paris van 1945 tot 1987. Uitgevoerd wordt ‘Trois oraisons. Op deze avond is ook het ‘Magnificat’ van zijn leerling Naji Hakim (1955 - ) te horen. Hakim was organist van de Sacré Coeur, volgde Messian op als organist van de L’église de Trinité en is nu orgeldocent verbonden aan Trinity College of Music in London.
Uitvoerenden zijn Joost van Velzen (tenor). Van Velzen is koordirigent en klassiek zanger. Inmiddels heeft Joost zijn eigen barokopera-groep Canta Felice, en dirigeert hij een aantal koren, waaronder re-naissancekoor Chiaroscuro, vrouwenkoor Ludi Cantare en projectkoor Qui Vive.
Sopraan Michelle Mallinger behaalde haar bachelordiploma in Vocal Performance aan de San José State University (VS) in 1998. Daarna studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Momenteel is zij zangdocent aan het Muziekinstituut van de St. Bavo Koorschool in Haarlem, dirigeert het vrouwenkoor Baba Jaga en geeft privé-zangles. Als operazangeres heeft Michelle rollen gezongen in Purcells Dido and Aeneas, Monteverdi's Orfeo, John Blows Venus and Adonis en Berlioz' Béatrice et Bénédict. Ook was ze soliste in de Matthäus Passion van J.S. Bach.
Jonate Droogers is op negenjarige leeftijd begonnen met dwarsfluit spelen. In 1996 is ze haar studie begonnen op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij studeerde daar bij Nine Sligter en behaalde in 2001 haar diploma. Regelmatig verleent zij medewerking aan diverse kooruitvoeringen en speelt zij bij gelegenheden mee in muziekgezelschappen. Zij heeft meegespeeld bij het begeleidingsorkest Ars Musica, Stichting Begeleidingsorkest en speelde piccolo en altfluit bij het Hineni Symphonie Orkest.

Adres:
Grote of St.-Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders

Uitvoerenden:
Vesper met Michelle Mallinger, sopraan; Joost van Velzen, tenor; Jonate Droogers, fluit; Anton Pau, orgel. Langlais, Trois oraisons; Naji Hakim, Magnificat. Grote of St.-Bavokerk.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.
Telefoon:
0640709077


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-05-28 10:40:56

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.