Christelijke Muziek & Concertagenda

Herdenkingsconcerten Bolsward, Friesland


Naam:
Herdenkingsconcerten
Datum:
2 mei 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2000u - 2130u
Omschrijving:

De NBA organiseert in samenwerking met koorschool Viva la Musica een vijftal herdenkingsconcerten.

Tijdens de herdenkingsconcerten voert de Nederlandse Bach Academie i.s.m. Viva la Musica een paar bijzondere stukken uit. Op het programma staan:
-Het Requiem in C klein van Cherubini.
-Een aantal delen uit The Peacemakers van Karl Jenkins.
-On suuri sun Rantas Autius, gebaseerd op een Fins Volkslied.
-The Lord Bless You and Keep You van John Rutter door Hoite Pruiksma bewerkt voor orkest. 

Tijdens de concerten willen we stilstaan bij de slachtoffers van conflicten waar ook ter wereld. Daarnaast is deze herdenking een moment om stil te staan bij wat er door mensen is opgebracht voor onze vrijheid. Om daarvan te leren maar voorál om niet te vergeten.

‘On suuri sun Rantas Autius’ is op een Fins volkslied gebaseerd.
Het lied The Lord Bless You and Keep You wordt door Hoite Pruiksma bewerkt voor het orkest. Hij maakt van het geheel een arrangement waardoor er veelkleurigheid ontstaat door het verschillend gebruik van beide koren en delen daaruit.

Luigi Cherubini (1760-1842)
Zijn Requiem in c mineur (1816) is een juweel! Het werk komt qua opzet dicht bij het overbekende Requiem van Mozart. Cherubini’s Requiem bezit geweldige muzikale vondsten die vooral in de zangpartijen een kinderlijke blijheid en opgewektheid uitstralen, om even later in hartstocht en diepzinnigheid over te gaan. Het is kortom een uitzonderlijk werk dat zich kan meten met de grote requiems uit de muziekhistorie!

Karl Jenkins (1944)
Één van de meest uitgevoerde levende componisten. Karl Jenkins heeft een rijk oeuvre en een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Vooral met The Armed Man: A Mass For Peace werd zijn reputatie gevestigd. Dit stuk is zeker duizend keer en in 20 verschillende landen ten uitvoer gebracht sinds zijn première in 2000. Zijn nieuwste compositie heet The Peacemakers en is een ode aan mensen die streven naar wereldvrede. Er schieten onmiddellijk een aantal namen door het hoofd: Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Theresa, Ghandi en de Dalai Lama. The Peacemakers bestaat uit 17 stukken. Daarnaast is Karl Jenkins ook wel bekend van zijn Adiemus, waarin naast klassiek ook invloeden van jazz en klezmer en de azan te herkennen zijn.

John Rutter (1945)
Brits componist, organist en koordirigent. The Lord Bless You and keep You werd door Rutter gecomponeerd in 1981 voor de herdenking van Edward T. Chapman, de muziekdirecteur aan de Highgate School in Londen, met wie hij had gestudeerd toen hij de school bezocht.

Uitvoerenden zijn het grootkoor, groot symfonieorkest met uitgebreid slagwerk en solisten van de Nederlandse Bach Academie en de koorschool Viva la Musica, een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd. Afwisselend gedirigeerd door Ceciel van der Zee en Hoite Pruiksma.  

Viva la Musica is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 21 jaar. En het is dé koorschool van Zuidwest Drenthe, de Kop van Overijssel en omliggende gemeenten. De koorschool bestaat momenteel uit ruim 70 leerlingen. De artistieke leiding is sinds 2007 in handen van Ceciel van der Zee.

Dit concert wordt ook uitgevoerd op 28 april in Leeuwarden (in de koepeltheater om 20:00), 1 mei in Coevorden (in de Hervormde kerk om 20:00), 2 mei in Bolsward (in de Martinikerk om 20:00), 3 mei in Veenhuizen (in de Grote kerk om 20:00) en 4 mei in Hoogeveen (in de Hoofdstraatkerk om 21:00).

Entree:
Volwassenen: €24 (aan de deur €27)
Jongeren (t/m 18) en studenten: €12 (aan de deur €15)

Reserveren kan via de site van de NBA: www.nederlandsebachacademie.nl. Daarnaast zijn de kaarten ook te koop bij de primera in Coevorden, boekhandel het Boekhuis in Bolsward, Boekhandel Daan Nijman in Roden, de Wereldwinkel in Norg, boekhandel Van der Velde in Leeuwarden, Assen en Sneek en de Read Shop XL in Hoogeveen.

Adres:
Groot kerkhof 4
Postcode:
8701 HG
Plaats:
Bolsward (Boek overnachting in Bolsward)
Dagje uit in Bolsward | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Meerdere koren


Entreeprijs volwassenen:
€ 27,00
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00


Meer concerten:
Alle concerten van Nederlandse Bach Academie en Viva la musica.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-04-20 14:21:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.