Christelijke Muziek & Concertagenda

Zaterdagmiddagmuziek met Cappella Fontana Nijkerk, Gelderland


Naam:
Zaterdagmiddagmuziek met Cappella Fontana
Datum:
13 april 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16.00u - 17.00u
Omschrijving:

Zaterdagmiddag muziek in de Fontein met Gepassioneerde Passiemuziek

Zeker in de barok was het lijden van Christus een geliefd thema voor componisten. Dat het lijdensverhaal zich goed leent voor prachtige koorstukken, laat het vocaal ensemble Cappella Fontana horen in een gevarieerd programma onder de titel “Gepassioneerde passiemuziek”. Het programma bestaat voor de helft uit ‘echte’ passiemuziek. Zo klinkt het Miserere Mei (psalm 51), de passiepsalm bij uitstek, in een versie van Antonio Lotti. Van Heinrich Schütz hoort u Quid Commisisti, het eerste van de vijf passiemotetten uit de Cantiones Sacrae, een stuk waarin duidelijk naar voren komt hoe in de barok veel aandacht werd besteed aan tekstexpressie. Ook Tristis est anima mea van Johann Kuhnau, Das Blut Jesu Christi van Johann Michael Bach, en Ecce quomodo moritur van Jacob Handl zijn direct door het lijdensverhaal geïnspireerd, evenals het openings- en slotdeel van Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz van Heinrich Schütz die het programma omlijsten.
Op het programma staan ook enkele stukken die niet direct voor de passietijd zijn gecomponeerd maar wel uitdrukking geven aan de bijbehorende emoties. Van Johann Hermann Schein klinken Lehre uns bedenken (psalm 90) en Die mit Tränen säen (psalm 126). Deze koorwerken zijn afkomstig uit Israels Brünnlein, een cyclus van 26 op muziek gezette Bijbelteksten uit 1623. De worsteling van Christus met zijn naderende dood is te horen in het dubbelkorige motet Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn van Johann Sebastian Bach, een parel uit de Duitstalige kerkmuziek. Tot slot biedt het programma een doorkijkje naar Pasen met twee versies van Christ lag in Todesbanden van Michael Praetorius.
Cappella Fontana bestaat uit 8 semiprofessionele zangers en wordt begeleid door Tjalling Roosjen (orgel) en Juun Voorhoeve (gamba). Tjalling Roosjen zal tevens een drietal stukken voor orgel solo spelen, aansluitend bij de muzikale thematiek van de koorstukken.

Adres:
Dominee Kuypersstraat 2
Postcode:
3863CA
Plaats:
Nijkerk (Boek overnachting in Nijkerk)
Dagje uit in Nijkerk | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Pasen
Soort:
Anders (meer concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
vocaal ensemble Cappelle Fontana,
Tjalling Roosjen (orgel)

Entreeprijs volwassenen:
€ 8,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Email adres:
zaterdagmiddagconcert apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Zaterdagmiddagmuziekcommissie de Fontein.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-03-27 18:20:10

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.