Christelijke Muziek & Concertagenda

Pijporgel, kistorgels en een klavecimbel Veenendaal, Utrecht


Naam:
Pijporgel, kistorgels en een klavecimbel
Datum:
23 maart 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Westerkerkmuziek – feest van de toetsinstrumenten
Op zaterdag 23 maart om 16.00 uur vindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert plaats waarin drie orgels en een klavecimbel bespeeld worden. Voor dit concert worden twee kleine orgels en een klavecimbel toegevoegd aan het Skrabl-orgel.
In Italië en Spanje heeft het orgel vanouds een liturgische functie, reden waarom orgels dikwijls nabij het liturgisch centrum (altaar) stonden opgesteld. In de zeventiende eeuw ontstond in de San Marcobasiliek in Venetië een praktijk waarin koren en instrumenten op verschillende plaatsen in de kerk werden opgesteld. Dit inspireerde componisten, waarvan Giovanni Gabrieli als belangrijkste kan worden beschouwd, tot creatieve muzikale composities waarin dynamiek (hard/zacht), klankkleur (instrumentgroepen) en ruimtelijke werking een grote rol spelen. In het programma van dit concert zijn late echo’s van deze praktijk te horen in de werken voor drie orgels van de Italianen Valle, Da Bergamo en Panerai. Ook het 20e eeuwse werk ‘Retrospection’ van Kees Schoonenbeek is voor drie orgels geschreven. Deze compositie is gebaseerd op Sweelincks ‘Mein jungens Leben hat ein End’. De melodie wordt in een rustig driegesprek op verschillende manieren belicht, waarbij Sweelincks werk enkele keren letterlijk wordt geciteerd. De overige drie werken zijn bedoeld voor twee toetsinstrumenten en worden uitgevoerd op orgel en klavecimbel; er is sprake van een dialoog tussen de spelers en hun instrumenten. De suite van Händel en het concerto van Krebs zijn in hoogbarokke stijl geschreven, terwijl het werk Samsam van Dick Troost met een knipoog naar deze voorgangers een wat moderner idioom hanteert. De entree is gratis, maar aan de uitgang wordt wel een collecte gehouden. Meer informatie over dit concert is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Jubileumconcert 10 jaar Skrabl orgel in de Westerkerk te Veenendaal

Uitvoerenden:
De uitvoerenden zijn Erik van der Heijden, Dick Troost en Ad Verhage.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-03-17 20:38:30

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar