Christelijke Muziek & Concertagenda

Uitvoering passiecantate "Olivet to Calvary" van J.H.Maunder Apeldoorn, Gelderland


Naam:
Uitvoering passiecantate "Olivet to Calvary" van J.H.Maunder
Datum:
13 april 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 16.30u
Omschrijving:

OLIVET TO CALVARY
Op zaterdag 13 april voert de CKV Novo-Cantare de Passiecantate “Olivet to Calvary” uit in de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat 199 te Apeldoorn.
Medewerking wordt verleend door: Gerrit van der Heide – tenor; Peter Arink – bas/bariton; orgel – Evan Bogerd; piano – Gerwin van der Plaats. De algehele leiding is in handen van Jan Willem Docter.
Aanvang: 15.00 uur, de entree is vrij. Bij de uitgang is er een deurcollecte.
Het oratorium Olivet to Calvary van Maunder staat in een eeuwenlange traditie waarin het lijdensverhaal muzikaal wordt uitgebeeld en toegelicht. Waar veel componisten flink uitpakten met een grote bezetting, ontwikkelde de Engelse traditie zich soberder. Niet alleen bij Maunder maar ook bij tijdgenoten als Stainer en Lloyd Webber wordt het verhaal verteld door koor, twee solisten en orgel (in dit geval aangevuld met piano).
Het werk bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt verteld dat Jezus van de Olijfberg (Olivet) naar Jeruzalem gaat om het Pascha te vieren. Het stuk begint dan ook met de feestelijke intocht in Jeruzalem waarin de menigte Jezus enthousiast begroet en Hem het Hosanna toeroept. Maar geleidelijk slaat de sfeer om van enthousiasme naar vijandigheid.
In het tweede deel komen het verraad en de kruisiging op Golgotha (Calvary) aan bod.
Maunder haalt alles uit de hoogromantische kast om de dramatiek van het verhaal te verklanken, maar daar blijft het niet bij. Het slotkoor opent met een bijna teder medeleven met de gestorven Christus maar werkt toe naar een immense lofzang op Zijn volbrachte werk.
Het werk sluit af met een ontroerend slotkoraal: “Rock of ages, cleft for me”, waarin de massale klank van het slotkoor plaatsmaakt voor devote intimiteit.
Ook in die zin staat dit oratorium, als vertegenwoordiger van de 19eeeuwse Engelse piëtistisch-methodistische theologie, in een traditie.

Adres:
Goede Herderkerk, Asselsestraat 199 Apeldoorn
Postcode:
7312CS
Plaats:
Apeldoorn (Boek overnachting in Apeldoorn)
Dagje uit in Apeldoorn | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Pasen
Soort:
Oratorium (meer Oratorium)
Uitvoering:
Koor en Orgel

Uitvoerenden:
CKV Novo-Cantare, Gerrit van der Heide – tenor; Peter Arink – bas/bariton; orgel – Evan Bogerd; piano – Gerwin van der Plaats. De algehele leiding is in handen van Jan Willem Docter.Internetadres:
http://www.novo-cantare.nl
Meer concerten:
Alle concerten van CKV Novo-Cantare.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-02-26 11:10:53

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.