Christelijke Muziek & Concertagenda

Sietze de Vries met een improvisatieconcert op het Skrabl orgel in de Westerkerk te Veenendaal Veenendaal, Utrecht


Naam:
Sietze de Vries met een improvisatieconcert op het Skrabl orgel in de Westerkerk te Veenendaal
Datum:
23 februari 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Westerkerkmuziek – Meesterimprovisator Sietze de Vries laat publiek de inhoud van zijn concert meebepalen
Op 23 februari om 16.00 uur vindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een bijzonder concert plaats door Sietze de Vries op het Skrabl orgel. Het bijzondere is, dat van het hele concert geen noot op papier staat. Sietze zal een uur vullen met door hem ter plekke bedachte muziek. Dat betekent niet, dat het programma geen structuur heeft. Er is afgesproken, dat hij begint met een improvisatie op een psalm en een gezang; dat doet hij met muzikale vormen zoals een preludium, een fuga, een variatiereeks en een chaconne. Het improviseren op deze vormen was een verplichting voor sollicitanten naar de post van domorganist in Hamburg in de 18e eeuw. Deze ‘Orgelprobe’, zoals die beschreven is door de Hamburgse componist en schrijver Johann Mattheson wordt voor dit concert ingevuld door kerkliederen die het publiek heeft gekozen. Datzelfde geldt voor een improvisatie over oudhollandse liederen uit de 19e eeuw. Voor het publiek valt er dus iets te kiezen.
Daarnaast zal Sietze de Vries een meditatief andante spelen op een thema dat is gemaakt door de Veenendaalse componist Ron van Effrink. Het concert wordt afgesloten met een improvisatie aan de hand van beroemde 19e en 20e-eeuwse schilderijen uit Frankrijk. Deze schilderijen worden tijdens de improvisatie geprojecteerd via de beamer, zodat de luisteraar direct verbonden is met de inspiratiebron van de musicus.
Als kind was Sietze de Vries al mateloos geboeid door het orgel; hij speelde al orgel voordat hij kon lopen. Inmiddels is hij een internationaal erkende organist met een grote passie voor improviseren. Al ziet hij geen scherpe grens tussen bestaand repertoire uitvoeren en zelf iets verzinnen. “Muziek functioneert net als een taal. Of je nu spreekt, leest of schrijft: het hoort bij elkaar.” Hij wordt beschouwd als een van ’s wereld meest getalenteerde improvisatietalenten en roept de associatie op met de grote meesterimprovisator J.S. Bach.
De entree is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Anders:
Improvisaties

Uitvoerenden:
Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concert-organist en kerkmusicus. Hij ontving zijn professionele opleiding onder meer van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Aan het conservatorium van Groningen behaalde hij het diploma Docerend Musicus (Bachelor), aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag het diploma Uitvoerend Musicus (Master) en de Aantekening Improvisatie. Aan de Hogeschool te Alkmaar studeerde hij af als Kerkmusicus met bevoegdheidsverklaring I. In de periode 1987-2002 schreef hij maar liefst vijftien prijzen op zijn naam bij diverse nationale en internationale orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van die periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002, waarvan hij ook al tweemaal eerder finalist was.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-02-16 02:18:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.