Christelijke Muziek & Concertagenda

Hieronymus Ensemble: Muziek rond de kruisweg Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Hieronymus Ensemble: Muziek rond de kruisweg
Datum:
15 maart 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 23:15u
Omschrijving:

Programma

Lassus - Stabat Mater
Tallis - Lamentations I en II
Gesualdo - MiserereStabat Mater, het 13e eeuwse gedicht, dat op zeer dramatische wijze de smart van de Moeder van God, Maria beschrijft als zij bij de kruisiging van Jezus aanwezig is. De Nederlandse componist Orlando di Lasso maakt in zijn compositie Stabat Mater uit 1585 gebruik van een hoog en een laag koor, die elkaar afwisselen bij ieder vers, en in glorieuze achtstemmigheid samenkomen aan het eind van het werk.

De Lamentaties van Jeremia, waarin Jeremia rouwt om de val van Jeruzalem en de verwoesting van de tempel in 586 v.C.. Volgens de profeet is de ramp geheel te wijten aan het gedrag van het volk IsraŽls: het zou een straf van God zijn voor hun zonden. De oudtestamentische Klaagliederen van Jeremia vormen een boetedicht. Vaak zijn ze hopeloos van toon, hetgeen ze bijzonder geschikt maakt voor de religieuze dienst waarmee ze altijd geassocieerd worden Ė de Metten op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Heilige zaterdag.

De Engelse componist Thomas Tallis componeerde zijn twee Lamentaties tussen 1560 en 1569 op teksten uit de Klaagliederen (Lam.1, vv.1-2 en Lam.1, vv.3-5). Deze beroemde en met name expressieve composities zijn beide voor een vijfstemmig ensemble geschreven en maken gebruik van een verfijnde imiterende textuur.

Psalm 51, de meest eminente van de penitentiŽle psalmen, en het meest expressief wat betreft de zorgen en verlangens van een berouwvolle zondaar. In 1611 verscheen bij de Napolitaanse uitgever Giovanni Giacomo Carlino, een zetting van de boetepsalm 51 van de Italiaanse componist Carlo Gesualdo voor zesstemmig ensemble, afgewisseld met gregoriaanse melodie op de even verzen.

Adres:
Walenpleintje 157
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Ko(o)r(en) en Samenzang


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.dewaalsekerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van De Waalse Kerk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-02-13 11:35:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.