Christelijke Muziek & Concertagenda

Barokconcert Actus Tragicus Zaandam, Noord-Holland


Naam:
Barokconcert Actus Tragicus
Datum:
23 maart 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
17:00u - 17:50u

Omschrijving:

J.S. Bach “Gottes Zeit is die allerbeste Zeit” (Actus Tragicus), BWV 106

De tekst van deze cantate komt recht uit Bach's eigen gebedenboek, geschreven door Johann Olearius, een heel praktisch boek, waarin geschikte gebedsteksten staan, geordend per “wat een mens zoal niet kan overkomen in leven en sterven”. Het zijn Bijbelteksten die per thema zijn samengebracht.
In dit geval worden de menselijke gevoelens en gedachten rondom het sterven zo in gelid gezet met het doel om de een verdiepte visie op en beleving van dood en leven mogelijk te maken. Scharniermoment is de roep van de sopraan 'Komm, Herr Jesu, Komm..."
De muziek van Bach onderstreept deze beweging. De aanvankelijke droefenis bij de dood van een geliefde wordt kort verklankt in de sinfonia om dan geconfronteerd te worden met de geloofsbelijdenis van de kerk: “De mens wikt, maar God beschikt” en: “Wat God doet, dat is welgedaan...” Dit wordt dan uitgewerkt in twee actes (de naam Actus Tragicus is overigens niet origineel), maar vanwege de opbouw en enkele dramatische momenten wel passend.

Acte 1: zo is de mens eraan toe, had God niet in Christus een nieuw initiatief genomen. Zijn bestaansgrond is een “Sein zum Tode”. Vandaar de roep aan het eind van acte 1: “Kom, Heer Jezus, kom” De manier waarop Bach deze bijbelse roep ("maranatha") tevoorschijn laat komen uit een strakke fuga op "Mensch, du musst sterben", is zeer aangrijpend. Je voelt het gevecht en hoe de breekbare 'zachte' kracht moet vechten, maar toch uiteindelijke het langst/laatst klinkt.

Acte 2: het leven nadat Christus is gekomen, die alle dingen nieuw heeft gemaakt, zelfs de dood is erdoor veranderd. Ze is “leven” geworden. Een alt-aria vol "overgave" (Ergebung, Hingabe) vertolkt Jezus's kruiswoord (een Psalmvers), waarop Luther’s versie van het “Nunc dimittis”, de lofzang van Simeon, traditioneel avondgebed, de zekere rust van de gelovige kan vertolken terwijl de bas dat andere kruiswoord enthousiast parafraseert. Inderdaad: De dood is uiteindelijk niet erger dan slapen. Eens dit vastgesteld, kan het niet anders, dan dat ook de begrafeniscantate uitloopt op een lofprijzing op de drie-enige God des levens.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.
Voorafgaand aan de cantate geeft de dirigent een toelichting.

Adres:
Bullekerk, Westzijde 75
Postcode:
1506 ED
Plaats:
Zaandam (Boek overnachting in Zaandam)
Dagje uit in Zaandam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Barokensemble Arx Ardens
met het koor Collegium Vocale Zaandam
solisten:
Lauren Armishaw (sopraan), Robert Kuizenga (alt), Bernard Loonen (tenor), Max van Egmond (bas).
dirigent: Cor Brandenburg

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.collegiumvocalezaandam.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Collegium Vocale Zaandam.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-02-09 10:21:07

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.