Christelijke Muziek & Concertagenda

Ich hab in Gottes Herz und Sinn Zaandam, Noord-Holland


Naam:
Ich hab in Gottes Herz und Sinn
Datum:
9 februari 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
17:00u - 17:50u
Omschrijving:

Collegium Vocale zingt over berusting en vertrouwen

Het uitgangspunt van de tekstschrijver van cantate 92 was een lang lied. Hij ging niet samenvattend te werk, dus Bach kreeg een lange tekst voorgeschoteld, die hij verwerkte tot een uitgebreide cantate. En zoals vaker, gaat die over de zondige mens die uiteindelijk bij God genade vindt. En Bach houdt zich bepaald niet in bij zijn tekstbehandeling! Er valt weer veel te genieten.

Het openingskoor ‘Ich hab in Gottes Herz und Sinn’ heeft het bekende koraal ‘Was mein Gott will’ als hoofdmelodie. Deze komt in allerlei vormen voor in de koorstemmen en in de begeleiding. Ook in de opvolgende basaria klinkt de koraalmelodie maar deze wordt herhaaldelijk onderbroken door maten recitatief. Hier blijkt Bachs barokke tekstbehandeling; is er sprake van ‘Abgrund’ dan klinken er dalende noten, bij het woord ‘erhöhen’ gaan ze juist omhoog. In de tenoraria raast de Satan met Wilde passages en grote sprongen, maar bij de woorden ‘fest und unbeweglich’ klinkt een lange noot.

Meer rust is er in de altsolo waarin wederom de koraalmelodie klinkt, begeleid door twee hobo’s d’amore en fagot.. Heel anders is dat in de tweede basaria waarin wilde stormen woeden. Nogmaals klinkt het koraal, nu gezongen door het koor in een vierstemmige zetting, onderbroken door korte recitatiefjes, gezongen door de solisten. De tekst heeft hier een troostend karakter.

Berusting en vertrouwen spreken uit de woorden van de sopraanaria waarin Jezus wordt verbeeld als de Goede Herder. Nog een laatste maal zingt het koor de koraalmelodie van ‘Was mein Gott will’, waarin eerst nog sprake is van de weg naar de dood maar waar de laatste woorden zijn ‘Daß ich einmal in deinem Saal dich ewig möge ehren’.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.
Voorafgaand aan de cantate geeft de dirigent een toelichting.

Adres:
Westzijde 75
Postcode:
1506EA
Plaats:
Zaandam (Boek overnachting in Zaandam)
Dagje uit in Zaandam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Collegium Vocale Zaandam &
Barokensemble Arx Ardens
o.l.v. Cor Brandenburg

Martha Bosch – sopraan
Sigurd van Lommel – alt
Bernard Loonen – tenor
Jelle Draijer - bas

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.collegiumvocalezaandam.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Collegium Vocale Zaandam.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-02-05 00:33:22

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.