Christelijke Muziek & Concertagenda

Stabat Mater Diepenveen, Overijssel


Naam:
Stabat Mater
Datum:
19 april 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

Het Pergolesi Ensemble voert op Goede Vrijdag het Stabat Mater uit van Pergolesi in de sfeervol verlichte Kloosterkerk in de verstillende omgeving van klooster Nieuw Sion. Het ensemble staat onder leiding van Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden.
Een verstillende muzikale tocht met de smart van een moeder onder het kruis van haar zoon. Een moment van verdieping in hoe wij omgaan met onze diepste pijn.
Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.
Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.
De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Adres:
Kloosterkerk Nieuw Sion, Vulikerweg 6
Postcode:
7431PJ
Plaats:
Diepenveen (Boek overnachting in Diepenveen)
Dagje uit in Diepenveen | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Pergolesi Ensemble

Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.ingoedehanden.management
Email adres:
info apenstaartje ingoedehanden.management
Meer concerten:
Alle concerten van In Goede HandenManagement.
Telefoon:
0858770376

Kaarten:
https://www.ingoedehanden.management/?bestellenPergolesi

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-01-31 10:55:36

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.