Christelijke Muziek & Concertagenda

Johannes Passion Amstelveen, Noord-Holland


Naam:
Johannes Passion
Datum:
9 maart 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

PROGRAMMA
Het lijden, sterven en de wederopstanding van Christus vormen al eeuwenlang inspiratie voor componisten. In onze tijd komt daar graag theatraal effect bij kijken, denk aan de musical Jesus Christ Superstar of het evenement ‘The Passion’. In Bachs tijd was dat echter zeer ongebruikelijk. Zijn woonplaats Leipzig was zeer conservatief in alles wat de kerk aanging en de stadsraad had hem op het hart gedrukt ‘solche Compositionen zu machen, die nicht theatralisch wären’.

Voor de tweede (1725) versie van de Johannes Passion componeerde Bach twee nieuwe aria’s die juist wél theatraal zijn. Neem de aria ‘Zerschmettert mich, ihr Felsen und ihr Hügel’, ofwel ‘Verpletter me, rotsen en bergen’: die komt in zijn woordschildering en emotionaliteit het dichtst bij opera van alle muziek in de Johannes Passion. De reeds bestaande aria’s waren in contrast daarmee veel religieuzer van aard.

Ook na 1725 bleef Bach nog sleutelen aan zijn Johannes Passion. Het is speculatief, maar goed mogelijk dat het hoge theatrale karakter van de nieuwe aria’s niet werd geaccepteerd door de kerkelijke autoriteiten. Voor ons des te interessanter om deze dramatiek op het programma te zetten. We gaan de concurrentie met de moderne passies graag aan!

BACH ENSEMBLE AMSTERDAM
Bach Ensemble Amsterdam is een ensemble - koor en orkest - dat gepassioneerd én stijlbewust de muziek van Bach en tijdgenoten uitvoert. Eigenlijk doen wij allemaal niets liever dan ons drukke dagelijks leven opzijzetten om Bach te zingen en spelen. Het ensemble wordt intensief gecoacht door professionele musici werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging. Meer weten? Kijk op www.bachensembleamsterdam.nl.

Adres:
Van der Veerelaan 30A
Postcode:
1181RB
Plaats:
Amstelveen (Boek overnachting in Amstelveen)
Dagje uit in Amstelveen | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 22,50


Internetadres:
https://www.bachensembleamsterdam.nl
Email adres:
info apenstaartje bachensembleamsterdam.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Bach Ensemble Amsterdam.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-01-12 14:10:56

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.